Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ISCTR insoteste amenda de retragerea a 10% din copiile conforme

De o luna-doua ISCTR a inceput aplicarea masurii de retragere a 10% din copiile conforme, concomitent cu amenzile ramase in continuare la unul dintre cele mai mari niveluri din UE, pentru abateri considerate foarte grave in HG 69/2012.
Printre acestea se numara „nerespectarea de catre intreprinderea de transport rutier a obligatiei de a utiliza, la efectuarea transporturilor rutiere, numai vehicule a caror stare tehnica corespunde reglementarilor nationale de siguranta rutiera si de protectia mediului inconjurator, cu ITP valabila si certificate/clasificate/incadrate corespunzator, conform prevederilor legale in vigoare”,

„depasirea cu 25% sau mai mult a limitelor maxime de timp de conducere de sase zile sau de doua saptamani” sau „depasirea, pe parcursul unei zile de lucru, a limitei maxime a perioadei de conducere cu 50% sau mai mult, fara o pauza sau fara o perioada neintrerupta de repaus de cel putin 4,5 ore”, „transportarea de marfuri periculoase pentru care transportul este interzis sau care sunt transportate in conditii de izolare interzise sau neaprobate sau fara identificarea acestora ca marfuri periculoase marcata pe vehicul, punand astfel in pericol vietile sau mediul intr-o asemenea masura incat aceasta determina o decizie de imobilizare a vehiculului”, „conducerea, de catre un conducator auto care foloseste o cartela falsificata, al carei posesor nu este sau care a fost obtinuta pe baza unor declaratii false si/sau documente falsificate” si „efectuarea transportului rutier de marfuri cu depasirea cu cel putin 20% a masei totale maxim autorizate pentru vehiculele cu o incarcatura utila admisibila care depaseste 12 t sau cu cel putin 25% a masei totale maxim autorizate pentru vehicule cu o incarcatura utila admisibila care nu depaseste 12 t”.
Din pacate, abaterile „foarte grave” mentionate mai sus nu iau in considerare „circumstantele” – de exemplu, un camion sau o semiremorca de un an-doi vechime, intr-o stare tehnica buna, este surprins la control cu un certificat ITP expirat de 1-2 zile, pentru ca a fost folosit in transport intracomunitar si la momentul controlului se afla in drum spre casa tocmai pentru a i se reinnoi ITP-ul, stiut fiind ca, din pacate, certificatul ITP se poate obtine numai in tara de origine. Sau o depasire a timpului de condus din cauza unei situatii anume. Sau o depasire de greutate cu 20% in conditiile in care poate cantarul nu era in perfecta stare sau vorbim despre o metoda de cantarire contestata. Este binecunoscut faptul ca ISCTR are foarte multe procese verbale contestate si castigate de transportatori in instanta, fie pentru metoda de cantarire folosita, dispunerea in plan inclinat a cantarului, circulatia pe drumuri ocolitoare cu portanta neadecvata fata de drumul ocolit sau chiar si numai pentru faptul ca valoarea amenzii este uriasa, necorelata cu nivelul veniturilor din tara noastra.
In aceste conditii, aplicarea sanctiunii de retragere a 10% din copiile conforme detinute este extrem de periculoasa pentru operatorul de transport, care pierde, astfel, pe o durata de minimum 30 de zile, posibilitatea de a-si folosi vehiculele, cu un cost urias. 30 de zile de stationare echivaleaza cu venituri de circa 10.000 de euro/vehicul, daca luam in considerare ca acel vehicul realizeaza un rulaj de circa 10.000 km pe luna, iar costul/km ar fi 1 EUR/km. Sigur, tariful luat in calcul e mult mai mare decat ce se practica in prezent pe piata transporturilor generale, dar si 10.000 km pot fi depasiti usor intr-o luna in transport intracomunitar. Mai intervin, desigur, si costurile de re-eliberare a copiilor conforme, de circa 210 lei/autovehicul.
Si, in tot acest timp, ratele de leasing si impozitele trebuie platite pentru fiecare vehicul.
Masura este si discriminatorie, pentru ca, pentru aceeasi culpa, o firma cu 10 camioane trage pe dreapta unul singur, iar altul cu 100 inapoiaza ISCTR 10 copii conforme.
Astfel ca, atentie la abateri, pentru ca o asemenea „intamplare” poate aduce companiei o pierdere financiara importanta. Pentru ca este greu de crezut ca asociatiile profesionale ar putea negocia modificarea acestor sanctiuni complementare amenzilor, cata vreme in 2013, in ciuda eforturilor facute de asociatii si a amenintarilor cu greva, aproape niciun articol de lege contestat nu a fost inlaturat, ci, cel mult, amanat.

Articole similare