Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Avem flota de camioane, dar nu e flota noastra

Piata de camioane grele din Romania a cunoscut o crestere spectaculoasa in 2015, fiind livrate catre clienti peste 6.600 de vehicule mai mari de 16 t, cu peste 2.000 mai multe decat in 2014. Toti distribuitorii de camioane sunt optimisti sa vada o crestere cu 30-40% a pietei intr-un an in care s-a discutat foarte mult de restrictii si sanctiuni pentru firmele estice care lucreaza in vest.
 

De altfel, peste 80% dintre camioanele noi vandute in 2015 lucreaza exclusiv la intracomunitar, insa aproape o treime dintre ele nu apartin, de fapt, unor firme romanesti de transport, ci multimii de firme spaniole, italiene, belgiene, olandeze, germane, franceze, austriece, daneze si de pe unde or mai fi cei care si-au infiintat societati in Romania pentru a beneficia de taxele si impozitele mai mici de la noi si mai ales de posibilitatea de a angaja, cu costuri mult mai mici decat in tarile de origine, soferi romani.
De altfel, cele mai multe vanzari s-au facut exclusiv pentru autotractoare, din cele 6.600 inmatriculate in primele 11 luni ale lui 2015 numai vreo 2.600 fiind insotite si de semiremorci, cele mai multe – mai ales cele de transport specializat – folosite la intern. Dar flotele multinationale inmatriculeaza aici numai tractoarele, semiremorcile fiind fie ale clientilor internationali, fie ale companiei-mama dintr-una dintre tarile amintite mai inainte.
Sigur ca si firmele cu capital romanesc au cumparat flote in 2015, dupa ce au lucrat ca furnicile pe durata intregului an in Europa, dar fara flotele internationale nu am fi vorbit de nicio crestere spectaculoasa anul acesta!
Inca un fenomen pe care l-am constatat in 2015 este concentrarea flotelor mari, aproape 30% din camioanele grele vandute fiind comandate de un numar mic de clienti, posesorii de parcuri auto, care si-au crescut capacitatile de transport foarte mult comparativ cu firmele mici si mijlocii. Si vorbim aici atat de companii cu capital international, cat si de companii cu capital romanesc.
Astfel, desi avem un parc national tot mai numeros care exporta servicii de transport, trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca aceste camioane au doar numar de inmatriculare romanesc, ele apartinand unor firme straine, care isi pot reloca flotele oricand constata ca barierele vestice sunt prea inalte sau ca piedicile impuse chiar de guvernantii romani le fac mai putin competitive decat daca ar fi stabilite in orice alta tara europeana.
Prima piedica serioasa este chiar valoarea RCA, care a scos din nou in strada transportatorii in decembrie, dupa ce anul trecut in preajma Craciunului reprezentantii firmelor de transport din toata tara duceau discutii aprinse cu conducerea Ministerului de Finante privind impozitarea diurnei!
La o valoare a RCA intre 3.000 si 4.000 de euro, cat se vehiculeaza ca ar fi polita pentru un autotractor in 2016, competitivitatea Romaniei fata de alte state vest-europene, data de costurile mai mici cu forta de munca, este la limita, astfel ca s-ar putea ca la anul sa raportam o reducere a numarului de camioane noi vandute si o scadere importanta a parcului national existent. Si asta nu numai ca urmare a relocarii flotelor importante ale firmelor internationale stabilite aici (cum ar fi Carrion Expedition, Norbert Dentressagle, Geodis Calberson, Jost, Vos Logistics, Quehenberger, Kraft etc.), care detin impreuna peste 3.000 de camioane, ci si ca urmare a faptului ca autoritatile romane imping si firmele cu capital autohton in exil, dupa impunerea unor masuri iresponsabile precum supra-acciza la motorina, care se recupereaza mai greu decat in alte tari, cresterea RCA pana spre 4.000 de euro/autotractor si cine stie ce o mai urma in ceea ce priveste impozitarea veniturilor soferilor.
Transportatorii trebuie sa continue sa lupte pentru drepturile lor asa cum au aratat ca pot in decembrie 2014 si 2015, pentru ca acelasi lucru il fac toti concurentii lor de pe alte piete. Trebuie sa ne ducem batalia intai intre noi ca sa fim pregatiti pentru restul.

Va doresc tuturor sa aveti parte de multa sanatate, putere si inspiratie pentru 2016!

Articole similare