In cadrul Conferintei Nationale ALB Romania (Asociatia Societatilor Financiare), organizate in parteneriat cu Govnet Conferences, Ionut Mastacaneanu (KPMG Romania) a explicat situatiile in care o societate comerciala in general si o societate de credit financiar isi pot deduce sumele facturate si neincasate de la creditori. Explicatiile si recomandarile expertilor fiscali KPMG pot ajuta si firmele de transport, care se confrunta adeseori cu problema neincasarii facturilor de la diferiti clienti, nu numai cu deducerea corecta a sumelor neincasate, ci si cu evaluarea profitabilitatii operationale a unei firme de profil, influentate de efectuarea de provizioane sau de stingerea acestora.
Impozitul pe profit este un cost permanent pe care il au agentii economici si care, spre deosebire de TVA, este „o iesire de resurse”, a explicat Ionut Mastacaneanu, coordonatorul echipei de Servicii Financiare din cadrul departamentului de fiscalitate al KPMG. Pentru a ilustra efectul constituirii de provizioane si al neincasarii creditelor, consultantul a pornit de la analiza datelor prezente in bilantul contabil publicat pe Ministerul de Finante de catre primele 10 societati de leasing clasate in ordinea descrescatoare a cifrei de afaceri pe 2015.
„Ne-am uitat la rata efectiva de impozitare de la nivelul primilor 10 jucatori de pe piata, in ideea de a vedea cum se situeaza aceasta rata fata de cota statutara de 16%. Ca principiu, acesta este un indicator care ne spune cat de eficienti suntem atunci cand ne calculam impozitul pe profit, niciodata rata efectiva, care presupune compararea impozitului pe profit efectiv platit cu profitul contabil inainte de impozitare, si nu va fi exact 16%, fiind influentata de ajustarile fiscale aduse profitului contabil, adica venituri neimpozabile, deduceri sau cheltuieli nedeductibile. Prin urmare, cu cat rata efectiva este mai mare de 16%, avem ineficiente fiscale, deoarece cheltuielile nedeductibile depasesc deducerile.”
In cazul celor 10 societati de leasing analizate aceasta cifra este destul de incurajatoare, de 15%, plasata sub rata statutara de 16%. Evident, insa, ca exista mari diferente luate pe fiecare societate de leasing, sunt si societati care au rata sub 10%, dar si firme care ajung cu rata de impozitare pana la 30%. Consultantul KPMG a explicat ca au fost selectate numai acele companii din Top 10 care sunt pe pozitie de impozit pe profit de plata, deci au fost excluse companiile care au pierderi fiscale din anii trecuti si care nu au platit impozit pe profit in 2015. Si astfel suma totala de impozit pe profit platita se apropie de 20 de milioane de lei in 2015, adica 15% din profitul brut in medie.
Pierderile din creante, cheltuieli deductibile
Intrand putin mai in detaliu, la acele companii cu o rata de impozitare mai mica s-a observat ca efectul favorabil a fost adus de venituri rezultate in urma reversarii unor provizioane care in trecut au fost nedeductibile. Deci, practic, in anul reversarii …