Jungheinrich a inceput anul in forta, cu premiera mondiala a pallet-stacker-ului ERC 216s si cu alte noutati din gamele stivuitoarelor electrice cu contragreutate si order-picker-elor. Sistemele de asistenta zoneCONTROL si addedVIEW, disponibile din 2019 pe toate gamele de echipamente, asigura un plus de eficienta si productivitate, contribuind, in acelasi timp, la cresterea sigurantei in depozit. Digitalizarea si utilizarea inteligentei artificiale devin o realitate pentru toti logisticienii care sunt presati de timpii cat mai scurti de livrare si de nevoia exploatarii la maximum si pe verticala a spatiului disponibil pentru depozitare. In pas cu tendintele, cele mai inovatoare si mai scumpe tehnologii ale momentului – bateriile li-ion – incep sa isi faca incet, dar sigur, loc pe piata.
Piata de echipamente de stivuit la nivel mondial a crescut in 2018 cu 40% fata de anul anterior, ajungand la 1.538.000 de unitati. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Asia (+54%), in timp ce Europa se afla pe locul secund (524.000 de unitati, +40%), iar America de Nord pe pozitia a treia (+18%). Cererea vine in special dinspre segmentul echipamentelor de depozit, care reprezinta la nivel mondial 46% din totalul vanzarilor, in timp ce stivuitoarele cu motoare cu ardere interna tin doar 37% din achizitii, iar stivuitoarele electrice, 17%. In Europa, echipamentele de depozit au o pondere chiar mai covarsitoare (66%), iar cererea de stivuitoare electrice a depasit segmentul moto – 19% pentru primele fata de doar 15% pentru cele din urma.
Pentru Jungheinrich, anul financiar 2018 s-a incheiat la 20 martie 2019 cu vanzari nete de 3,75 miliarde de euro si castiguri inainte de plata impozitelor si taxelor de 280 de milioane de euro. De altfel, numai in ultimii cinci ani, vanzarile nete au crescut cu 50%, iar in paralel numarul de angajati a crescut cu 25%.
Cresterea numarului de unitati comandate in 2018 a fost de +9,2% comparativ cu anul precedent, iar tendinta se va pastra si in 2019, chiar daca previziunile nu sunt la fel de optimiste, este de parere Christian Erlach, membru in consiliul de administratie Jungheinrich pentru vanzari si marketing. „Sub nicio forma nu se poate vorbi de o criza generata de Brexit, insa va conta in ce conditii Marea Britanie va parasi UE. Daca nu se va gasi o solutie agreata pentru Brexit, atunci va fi o problema cu exportul de echipamente catre Marea Britanie. Cu siguranta nu vom face stocuri de utilaje noi, insa se vor folosi echipamentele second-hand disponibile pentru a sustine clientii in activitatea lor. In acelasi timp, se va asigura un stoc suficient de piese de schimb, pentru a putea servisa flota de utilaje aflate in operare.”
Noul stacker ERC 216zi, in premiera mondiala
La un an dupa lansarea primului reach-truck cu baterie li-ion incorporata – ETV 216i – Jungheinrich prezinta acum in premiera mondiala echipamentul ERC 216zi, cel mai scurt pallet stacker electric din clasa sa, la fel, cu baterie li-ion incorporata. De altfel, utilajul este disponibil doar cu tehnologie li-ion. Spre deosebire de sertarul clasic, in care sunt amplasate bateriile conventionale, la ERC 216zi bateria este montata central si, la nevoie, poate fi demontata cu usurinta, pentru a facilita accesul la alte componente.
Gratie dimensiunii sale compacte – cu 170 mm mai putin in lungime decat oricare alt competitor din piata – noul stacker este foarte usor de manevrat chiar si in depozitele mai mici, unde spatiul este o problema. Noul catarg, cu profile FG, este mai usor si asigura o capacitate suplimentara de incarcare de 100 kg.
In dezvoltarea noului stacker, Jungheinrich a acordat o atentie deosebita confortului operatorului. Astfel, peretii laterali sunt proiectati in asemenea mod incat sa reprezinte un suport util de-a lungul orelor lungi de munca. Comenzile sunt aranjate intuitiv, iar maneta smartPILOT de control electric al directiei permite manevrarea precisa si usoara a echipamentului, cu o singura mana. Un monitor de 4 inch ofera informatii utile operatorului.
ERC stabileste standarde noi in materie de siguranta. In conformitate cu DIN ISO 6055, echipamentul este prevazut cu protectie in partea superioara, impotriva obiectelor in cadere (echipare optionala – cu grilaj metalic sau sticla securizata), in timp ce sistemul de control al operarii calculeaza in permanenta greutatea paletilor si limiteaza, la nevoie, inaltimea de ridicare. Un mesaj vizual de culoare rosie apare in acelasi timp pe monitor, insotit de un semnal acustic si de o vibratie in maneta de comanda. Nu in ultimul rand, sistemul positionCONTROL permite stivuirea rapida si usoara a paletilor la anumite inaltimi pre-setate (in functie de parametrii depozitului).
EKS 412s cu catarg telescopic, pentru maximum de confort si eficienta
Noul order-picker EKS 412s, cu o inaltime maxima de operare de 14 m, a fost prezentat in premiera la LogiMat. Echipamentul este foarte usor de manevrat in spatii inguste, dar si foarte rapid gratie noului catarg telescopic triplex, care se ridica fara pauze intre cele trei module, cu o viteza de 0,5 m/s. Acest lucru asigura confort sporit pentru operator, dar si viteze mai mari. Greutatea echipamentului a fost redusa comparativ cu generatia anterioara. Functionarea motorului electric a fost optimizat, iar toate acestea determina o optimizare a consumului de energie de 10%.
Jungheinrich ofera EKS 412s cu doua variante de baterii: plumb-acid sau li-ion. Si chiar si in cazul bateriilor conventionale producatorul german garanteaza lucrul pe parcursul a doua schimburi cu o singura inlocuire a bateriei. Desigur, tehnologia li-ion este mult mai eficienta si comoda, pentru ca incarcarea bateriei se poate face in orice moment, fara pregatiri speciale, putand fi valorificate si cele mai mici pauze.
Toate informatiile necesare ii sunt prezentate operatorului pe monitorul in culori, de dimensiuni generoase. Un alt plus a fost adaugat la capitolul vizibilitate, insertiile de sticla din peretii spate ai cabinei eliminand unghiurile „moarte”. Operarea in conditii de siguranta este garantata de sistemele de asistenta, dintre care se remarca protectia la coliziune, cu lasere pentru identificarea obstacolelor. Si pentru eficienta si performanta crescute se recomanda utilizarea sistemul warehouseNAVIGATION.
Noua serie EFG acopera aplicatii de pana la 9 t
Seria a 6-a de stivuitoare electrice cu contragreutate EFG acopera acum inclusiv gama de aplicatii intre 6 si 9 t si include nu mai putin de 14 modele, cel mai mare fiind EFG 590. Echipamentul poate avea centrul de greutate la 600 sau 900 mm si este recomandat pentru operatiuni grele de interior/exterior din sectoare precum productia de materiale de constructii, bauturi sau alte aplicatii industriale. Practic, utilajele seriei EFG penetreaza acum sectoare de activitate destinate in trecut in exclusivitate versiunilor cu motoare cu ardere interna.
In functie de necesitate, se poate opta pentru versiunea standard sau cea compacta (K), ultima fiind destinata operarii in spatii inguste. Modelul standard, pe de alta parte, asigura confort maxim la operare, indiferent de denivelarile de la nivelul solului. Plafonul de sticla este inclus in configuratia de baza indiferent de versiune, pentru a oferi vizibilitate optima la manevrarea incarcaturii la inaltime. Cabina este echipata cu sistem de aer conditionat, iar scaunul operatorului seteaza noi standarde in materie de ergonomie si confort.
Utilajele EFG seria a 6-a sunt disponibile atat cu baterie li-ion de 1.250 Ah, cat si cu patru baterii traditionale pe plumb-acid (1.240 sau 1.376 Ah pentru versiunea K si 1.395 sau 1.548 Ah pentru versiunea standard). Gratie sistemului inteligent de propulsie, cu doua motoare asincrone pentru deplasare si doua motoare sincrone pentru sistemul de ridicare, noul echipament furnizeaza maximum de putere cu un consum minim de energie. Pachetul de service drive&liftPLUS este oferit in standard, iar optional se pot alege sistemele de asistenta zoneCONTROL si addedVIEW, ultimul oferind o imagine 360O de jur imprejurul echipamentului.
Seria a 6-a EFG a fost lansata oficial pe piata la LogiMat.
Asistenta sporita cu „zoneCONTROL” si „addedVIEW”
Jungheinrich a investit mult in dezvoltarea sistemelor de asistenta pentru operatori, in conditiile cresterii presiunii pe performanta, eficienta si siguranta in sectorul logisticii, iar in depozit pot aparea numeroase situatii in care operatorii nu pot reactiona prompt pentru a preveni diferite accidente.
zoneCONTROL este un sistem de asistenta dezvoltat pe baza tehnologiei UWB (Ultra Wide Band Radio), pentru a elimina riscul coliziunilor in depozit. UWB are opt zone de functionare si poate fi setat individual pentru diferiti parametri. Toate echipamentele din flota pot fi comandate prin intermediul unei unitati centrale de management, iar pentru anumite situatii particulare unele setari pot fi facute doar pentru anumite utilaje.
Prin sistemul zoneCONTROL se evita atat coliziunea dintre doua echipamente, cat si dintre stivuitoare si oameni. De altfel, persoanele aflate in zone de risc ridicat sau in zone care nu sunt dedicate circulatiei pedestre pot fi dotate cu un sistem de avertizare „la purtator”, care sa le semnalizeze apropierea unui stivuitor.
Rampele de incarcare sunt de asemenea zone unde se impune controlul prin unde radio. Sunt numeroase situatii in care soferul camionului tras la incarcare pleaca de pe loc cu stivuitorul inca in semiremorca. In acest caz, sistemul comanda aprinderea unei lumini de avertizare amplasate pe rampa, pentru a semnaliza soferului sa opreasca. La fel, in interiorul depozitului, daca se constata obstacole fixe sau mobile, o lumina de avertizare se aprinde in coltul stanga spate al echipamentului, iar viteza este redusa la minimum. Sistemul poate fi implementat si after-sales pe echipamentele mai vechi din flota.
addedVIEW este un sistem de asistenta bazat pe procesarea imaginii digitale. Este foarte popular pentru stivuitoarele cu contragreutate, dar si pentru echipamentele de dimensiuni compacte, care opereaza, de regula, in zone aglomerate din depozit. Noul EFG 590 Seria 6 este echipat in premiera cu acest sistem. addedVIEW are in dotare patru camere de filmat, cate una pe colturile din fata (stanga-dreapta) ale echipamentului, una in partea din spate si alta la nivelul catargului. Impreuna realizeaza monitorizarea de jur imprejurul utilajului, creand inclusiv imaginea panoramica de sus („bird-eye”).
Din 2019, toate echipamentele Jungheinrich sunt livrate cu sistem telematic integrat, oferit in parteneriat cu ID Systems, fara costuri suplimentare. Prin intermediul acestuia se stabileste un nou canal de comunicare cu clientii, pentru planificarea mai eficienta a reviziilor si reparatiilor. Sunt disponibile si programe pentru managementul bateriilor montate pe echipamente, pentru a prioritiza incarcarile, astfel incat sa nu fie utilaje imobilizate, dar si programe pentru monitorizarea statiilor fixe de putere.
Hamburg Cruise Center HafenCity a fost locatia ideala pentru Jungheinrich pentru a alinia o gama completa de echipamente: transpaleta electrica ERE 120 pe li-ion, versiunile de pallet stacker ERC 216z si ERC 216zi (ultimul pe li-ion), camionul de tractat alaturi de modelul EZS 350, cuplat cu doua platforme GTE 312, order-picker-ele EKS 412s si EKM 202, ambele pe li-ion, dar si gama de stivuitoare EFG si toate seriile – EFG 115, EFG 216, EFG 320, EFG 530 si EFG 550. In afara de modelul cel mai mic, EFG 115, toate celelalte versiuni au fost echipate cu tehnologie li-ion. Cele mai noi modele, doua EFG 590s, au ramas afara pentru demonstratii, fiind mult prea mari pentru a fi aduse la interior. Desi avantajele utilizarii bateriilor pe li-ion sunt incontestabile, atat din punct de vedere al eficientei, cat si al usurintei de incarcare si manipulare, costurile mari de achizitie comparativ cu bateriile pe plumb-acid fac ca volumele pe li-ion sa fie inca destul de reduse. Totusi, de la an la an cererea de astfel de echipamente se dubleaza.