Chiar daca cele mai multe santiere franceze (95%) si-au repornit activitatea, ritmul productiei este totusi inca incetinit. Studiul intitulat „Monitorizarea reluarii santierelor dupa criza Covid-19”, realizat in perioada 23-29 iunie 2020 in reteaua CERC, care include 11.005 santiere, la solicitarea Federatiei Franceze de Constructii, a relevat ca santierele au un nivel de functionare aproape normal. Astfel, la 29 iunie, 95% dintre ele erau deschise si 95% din angajati erau prezenti la lucru.
Cu toate acestea, doar 78% dintre santiere prezinta un nivel normal de activitate, adica o parte inca se mai confrunta cu obstacole in calea unei reluari normale a activitatii. Sondajul dezvaluie ca principalele probleme sunt legate, pentru 23% dintre companii, de transportul si livrarile materialelor, iar 12% semnaleaza probleme organizationale.
Insa au fost raportate si alte dificultati cu care se confrunta unele companii. Pentru 7% dintre acestea, conditiile de preluare a unui proiect sunt cele care blocheaza, deoarece nu sunt finalizate de autoritatea contractanta sau de managementul de proiect. Pentru 3%, problemele de personal persista, iar pentru 2% dificultatile provin din aparitia unor costuri suplimentare pe santiere. Doar 2% raporteaza probleme in gestionarea problemelor de sanatate (masti, distantare, gel dezinfectant etc.).
Chiar daca 81% dintre companii intentioneaza sa revina la un nivel normal de activitate pana la sfarsitul anului, costul suplimentar al santierelor legate de criza de sanatate este o realitate: 45% dintre respondenti considera ca este de cel putin 5%, in medie, in vreme ce pentru 15% dintre ele chiar depaseste 10%.
In ceea ce priveste santierele inca blocate, este interesant de mentionat ca 27% sunt sub autoritatea contractarii publice.