Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Investitii private de 400 de milioane de euro in parcurile industriale din Oradea

Beneficiind inclusiv de pozitia geografica favorabila, la circa 10 km de cel mai mare punct de frontiera din vestul Romaniei – Bors – Oradea a atras in ultimii 10 ani investitii de 320 de milioane de euro, mare parte din fonduri europene, iar ritmul de dezvoltare continua sa fie alert, ceea ce sigur va atrage noi companii. La aceasta contribuie si cele trei parcuri industriale din oras, detinute de Primaria Oradea si administrate de ADLO: Eurobusiness Oradea I, de 130,02 ha, inaugurat in 2008 si ocupat integral, Eurobusiness Oradea II, de 83,5 ha, deschis in 2012 si ocupat 45%, si Eurobusiness Oradea III, de 15 ha, deschis in 2013 si ocupat 54% – ultimele doua se estimeaza ca vor fi ocupate 100% in 2020, respectiv 2022. Aici isi desfasoara activitatea circa 100 de companii cu un total de aproape 7.000 de angajati si in prezent se lucreaza la Eurobusiness Oradea IV, de 6,5 ha, care va fi extins pana la 20 ha si unde in curand urmeaza sa se liciteze pentru ocuparea parcelelor.
 
Administratorul parcurilor, Agentia de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO), s-a infiintat in 2008, sub denumirea Eurobusiness Parc SRL, avand ca actionar majoritar municipiul Oradea, si este, asa cum declara directorul general Alina Silaghi, o companie privata, profitabila inca din primul an de activitate, care isi amortizeaza investitiile si reinvesteste toti banii incasati, acesta fiind, de altfel, rolul sau: sa se dezvolte si sa realizeze cat mai multe din solicitarile rezidentilor. De exemplu, in Parcul Industrial EBP I se va construi, cu fonduri europene, o gradinita – ca urmare a solicitarilor rezidentilor – alaturi de un centru de servicii constand din spatii de cazare, restaurant, sala de fitness, curierat, ATM multifunctional si punct farmaceutic.
Primaria Municipiului Oradea, prin Directia Management Proiecte cu Finantare Internationala, a atras 12 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, din care s-au realizat investitii de 17 milioane de euro (diferenta provine de la bugetul local) in infrastructura parcurilor industriale si in utilitati.
Totalul investitiilor private atrase pana in prezent in cele trei parcuri este de aproximativ 400 de milioane de euro, acestea urmand a genera 7.500 de locuri de munca pana in 2020. Unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere al valorii investitiilor a fost 2018, cu un total de 99,3 milioane de euro.
ADLO livreaza toate utilitatile la limita de proprietate, urmand ca fiecare rezident sa-si edifice propriile investitii asumate, tinand cont de cerintele din planul urbanistic aprobat.
Firmele interesate sa construiasca in parcul industrial depun o scrisoare de intentie si participa la licitatie deschisa sau la negociere directa in cazul investitiilor a caror valoare depaseste cinci milioane de euro. In urma atribuirii terenului companiile se angajeaza sa desfasoare numai activitati cuprinse in regulamentul parcului, sa faca investitii constand din cladiri si dotari (echipamente) si sa angajeze un anumit numar de persoane – fara a exista un minim impus de ADLO, ci numai in functie de planul lor de afaceri, dar respectand cerinta de a investi cel putin 70 de euro/m2. Cand toate conditiile sunt indeplinite si proiectul este finalizat se poate opta pentru achizitia terenului, din pretul total scazandu-se sumele achitate cu titlu de redeventa. 
Contractele de superficie se incheie pe o perioada de 25 de ani si redeventa incepe de la minimum 8 euro/m2/25 de ani pentru activitati de productie (care reprezinta majoritatea) si 9,5 euro/m2/25 de ani pentru firmele ce ofera servicii.
Aditional se achita si o taxa de administrare de 0,5 euro/m2/an din care se asigura serviciile privind curatarea cailor de acces, intretinerea spatiilor verzi, deszapezirea, iluminatul public, colectarea deseurilor, supravegherea video s.a. 
ADLO este distribuitor autorizat de energie electrica pentru parcurile 1 si 2, reusind sa obtina un pret competitiv pentru rezidentii sai in fiecare an, datorita cantitatii mari achizitionate.
 
70% din productie merge la export
Printre rezidentii parcurilor industriale se numara si firme de transport si logistica: Kühne-Nagel, Rozoti, Cric Trans, Expres Mercur Spedition, Aurel&Dorina, Donatiro, Rutilli Adolfo s.a. „Oradea este, deci, bine reprezentata in aceste domenii si cred ca poate oferi servicii de calitate“, subliniaza directorul general ADLO. Aici isi mai desfasoara activitatea producatori de confectii metalice, componente auto si pentru industria aeronautica, polistiren, dispozitive electronice, mobilier metalic, dispozitive medicale, articole plastice s.a. Si nu lipsesc nici firme al caror obiect de activitate este comertul, IT-ul, ingineria si consultanta tehnica.
60% dintre companiile care isi desfasoara activitatea in cele trei parcuri industriale din Oradea au capital strain, iar 70% din tot ce se produce aici merge la export, existand si avantajul pozitionarii langa granita de vest a tarii.
Primul parc este mixt, dedicat firmelor din diverse domenii de activitate, si este ocupat 100%, al doilea are ca specific faptul ca se afla in apropierea unui cartier rezidential, deci aici au sediul furnizori de servicii sau companii din industrii usoare, nepoluante si fara trafic intens, parcul trei, datorita amplasamentului, permite orice tip de industrie, iar cel de-al patrulea este destinat activitatilor mai usoare, pe parcele mai mari sau mai mici, astfel incat si producatorii locali sa aiba acces intr-un parc industrial.
Suprafetele sunt reglementate prin planurile urbanistice ale fiecarui parc.
 
Proiectele de formare profesionala si multiculturalitatea, principalele avantaje
Directorul general ADLO este de parere ca zona de vest a Romaniei va continua sa se dezvolte, deoarece are capacitate si potential, iar conectivitatea dintre parcurile industriale de aici – de exemplu, un drum expres care sa lege Timisoara, Arad, Cluj-Napoca si Oradea – ar fi binevenita. Alina Silaghi nu considera ca parcurile industriale din zona sunt concurente, dimpotriva, exista suficient loc pe piata. „Daca exista competitie, este una sanatoasa.“
Aproape toate firmele interesate de o locatie noua in regiune prospecteaza mai multe parcuri industriale, le analizeaza si iau o decizie prin comparatie si in functie de posibilitatile oferite de fiecare, de costuri, accesibilitate si inclusiv de nivelul de trai din oras – deoarece o investitie noua intr-o tara straina presupune relocarea managementului, deci conditiile de munca si de trai trebuie sa fie cel putin apropiate de cele de acasa.
Din acest punct de vedere Oradea are atuurile sale, proiectele numeroase printre care invatamantul in sistem dual (ADLO a avut un rol major in reinfiintarea scolii profesionale si a Campusului tehnic, coordonand proiectul si fiind liantul intre mediul de afaceri, Primaria Oradea, Inspectoratul Scolar Judetean si unitatile de invatamant) si scoala internationala (infiintata in 2017 de ADLO, Municipiul Oradea si Fundatia Lumina, si care este licentiata pe sistemul educational din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, utilizand curricula corespunzatoare Cambrige si fiind un factor motivator pentru expatii care se stabilesc cu familia in Oradea). In plus, Primaria va infiinta un Incubator care sa devina un Centru al Creativitatii si Inovatiei pentru antreprenori, unde sa se organizeze traininguri, conferinte, zile dedicate/sub-domenii, targuri s.a. care sa atraga din ce in ce mai multi membri si followeri (bloggeri, presa locala si internationala, creativi internationali, schimburi de experienta etc.).
Primaria a mai depus un proiect pentru finantarea unui centru de transfer tehnologic prin finantare europeana, precum si un proiect de peste sase milioane de euro pentru un nou campus universitar, si totodata sprijina activitatea TechHub – centru ce strange toata industria IT a orasului. „Sunt multe proiecte in care incercam sa implicam toti actorii importanti si in afara de asta ne mai diferentiem prin multiculturalitate si prin modul in care comunicam cu toti cei implicati in comunitate. Si nu ne oprim aici, muncim in continuare, vrem un oras inteligent si o comunitate puternica, firme care sa gaseasca deschidere la autoritatile locale si comunicare cu unitatile de invatamant, ca sa stim ce sa dezvoltam pentru noua generatie. In plus, Oradea este al treilea oras implicat in Digital Nation, proiect derulat prin Ministerul Educatiei si Google“, completeaza Alina Silaghi lista generoasa a activitatilor in care este implicata agentia pe care o conduce.
Un alt argument pentru potentialii investitori este acela ca Oradea isi propune, prin Master Planul General de Transport Romania, sa realizeze un terminal intermodal pentru asigurarea unui transfer rutier/feroviar, folosind accesul din Gara Episcopia Bihor pentru iesirea spre Ungaria. Iar locatia va fi in apropierea Parcului Industrial I.
Insa directorul ADLO spera ca si in alte localitati din Bihor sa se dezvolte parcuri industriale, deoarece este loc si intregul judet trebuie sa atraga investitii, nu doar Oradea. Si deja sunt localitati interesate.
 
Reducere de 50% pentru impozitele locale
Un alt avantaj al rezidentilor parcurilor industriale din Oradea este acela ca Primaria Oradea le ofera o reducere de 50% la impozitele locale. 
Alina Silaghi isi aminteste ca pana in 2017 Romania, spre deosebire de tarile vecine, nu acorda ajutoare de stat, si de aceea a pierdut investitii mari in ultimii ani – nu doar in Oradea – deoarece pentru cei interesati era mult mai rational sa aleaga o alta locatie unde isi puteau amortiza rapid investitia. Intre timp insa acest inconvenient a fost eliminat. 
Pentru promovarea parcurilor ADLO are colaborari cu camere de comert, participa la targuri si publica articole in reviste specializate in Real Estate, dar cea mai buna recomandare vine de la firme care sunt deja rezidente si care vorbesc despre avantajele pe care le aduce o investitie in Oradea. 
 
Demersuri pentru pastrarea fortei de munca
Agentia militeaza pentru pastrarea fortei de munca in tara si de aceea se implica in numeroase activitati de invatamant si formare profesionala a tinerilor, astfel incat sa se adapteze la piata muncii si la solicitarile clientilor. „Asta ar trebui sa faca fiecare parc industrial.“
In afara de proiectele deja enumerate, sunt oferite burse care sa stimuleze elevii sa ramana in oras, sa faca studii si practica la firme si apoi sa se angajeze.
ADLO construieste si spatii de cazare care sa fie folosite ca locuinte de serviciu pentru angajatii companiilor rezidente in parcurile industriale Oradea, pentru a sprijini mediul privat in demersul de a atrage si pastra forta de munca.
Rata somajului este aproape de zero, iar aici vin sa lucreze oameni din toata zona de vest a tarii – si nu numai – astfel ca ADLO se implica si in relatia cu acestia, oferind programe de repatriere.
O alta tinta, si mai ambitioasa, o reprezinta repatrierea romanilor plecati in strainatate prin oferirea suportului necesar pentru formalitatile ce trebuie indeplinite si atragerea celor care vor sa se intoarca si sa investeasca, oferindu-le anumite facilitati in parcurile industriale. „Deja sunt cateva rezultate si cred ca, desi nu sunt inca multe sau spectaculoase, fiecare persoana care se intoarce in Romania este un castig. De aceea promovam cat mai mult companiile locale, astfel incat sa se stie ca si aici exista posibilitatea de a munci in conditii similare celor din strainatate.“
In ceea ce priveste tendinta de a ridica gradul de automatizare pentru a compensa lipsa fortei de munca, directorul general ADLO este de parere ca automatizarea este o tendinta prezenta in tot mai multe industrii si ca in Romania ar trebui sa creasca rentabilitatea muncii, iar angajatii sa fie cat mai bine instruiti, profesionisti si eficienti, pentru ca tara noastra sa poata concura cu tarile vecine.

Articole similare

Ad