Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Violeta Alexandru: abuzurile angajatorilor germani trebuie stopate, romanii sa faca plangeri!

Abuzurile angajatorilor germani nu pot fi stopate daca angajatii romani nu fac plangeri, asumate, nu anonime, a declarat, marti, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, referitor la situatia celor peste 2.000 de romani plecati la cules sparanghel in Germania. Oficialul roman a cerut atasatilor de munca sa solicite institutiilor de control din aceste tari sa fie afisat, la vedere, un Formular de sesizari in limba romana. De asemenea, Violeta Alexandru a intrat deja in dialog cu omologul sau din Germania.

„De zile bune sunt atenta, cer informatii despre romanii care au plecat sau urmeaza sa plece la munca in Germania, prima tara europeana care a relaxat conditiile de intrare in tara, la munca, pentru muncitorii agricoli sezonieri. Nu m-am grabit sa comunic, am cerut si verificat informatii din sursa directa/oficiala. Am inteles ca decizia a peste 2000 de romani a fost sa plece sa lucreze in diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat cel putin cei care au plecat pana acum anume fiind contactati direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de catre angajatorii din Germania fara sa solicite sprijin de la Agentiile (private) de Plasare a Fortei de Munca reprezinta tot decizia acestor oameni. Fiecare stie ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar ca bine este sa plece cu forme legale, sa aiba grija ce contracte semneaza, sa se informeze inainte sa plece. Nu pot sa nu o spun si aici: indiferent unde lucreaza (sunt oameni care lucreaza in prezent peste tot in Romania; merg la lucru in fiecare zi) toti cei care muncesc trebuie sa isi ia toate masurile de preventie si de protectie in aceasta perioada”, a scris ministrul Muncii intr-o postare pe Facebook. 

Violeta Alexandru a mai spus ca, daca oamenii au apelat pentru plecarea in Germania la Agentiile de Plasare de Forta de Munca, acestea din urma au mai multe obligatii pentru asigurarea legalitatii la plecare. Astfel, ele trebuie sa se asigure ca in contractele romanilor pe care ii asista sunt toate clauzele prevazute de legea romaneasca referitoare la munca sezoniera in strainatate. „Orice abuz sesizat inainte de plecare trebuie imediat comunicat Inspectoratelor Teritoriale de Munca, entitati carora le-am subliniat, intr-o recenta videoconferinta la nivelul tarii, ca trebuie sa acorde atentie pentru verificarea respectarii legii in acest domeniu, in general si in aceasta perioada, in special. Pe hartie, legislatia este cuprinzatoare, la acest capitol. Tin sa se respecte!”
 
Violeta Alexandru a mai explicat faptul ca ITM-ul german este responsabil de controlul la fata locului, in timp ce ITM-ul romanesc este responsabil de respectarea legislatiei romanesti la semnarea contractului (care se semneaza doar dupa ce el este tradus in limba romana pentru a fi cunoscut de angajat). Coordonarea intre cele doua tari este foarte importanta, motiv pentru care deja a fost initiat un dialog la nivelul ministerului Muncii din Germania. Alexandru a spus ca este foarte important ca romanii sa plece cu forme legale de munca in strainatate. La fel ca si in Romania. Oficialul a indemnat romanii sa depuna plangeri impotriva oricaror abuzuri si sa isi asume aceste plangeri. „Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, romani, etc., practic, indiferent unde muncesc romanii) trebuie stopat dar nu se pot stopa aceste abuzuri decat in masura in care angajatii romani, pe langa faptul ca este bine sa plece cu forme legale, fac plangeri. Si le asuma, nu le trimit anonime. Am cerut atasatilor de munca sa solicite institutiilor de control din aceste tari sa fie afisat, la vedere, un Formular de sesizari in limba romana. Daca, totusi, cineva decide ca se descurca pe cont propriu si se loveste de situatii care indica abuzuri, ambasada, consultatul Romaniei este la un telefon distanta pentru asistenta. Atasatii de Munca stiu de la mine ca trebuie sa fie in teren, alaturi de comunitatile de romani. Chiar daca multi romani decid sa plece la munca in strainatate (au dreptul sa aleaga locul de munca!) si considera ca se descurca singuri sau prin retele informale, acest lucru nu inseamna ca nu suntem aici (in Bucuresti si in Germania, prin ambasada noastra) daca au nevoie”, a mai scris ministrul Muncii pe Facebook.

Articole similare

Ad