Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO: Solutii concrete pentru cresterea salariilor soferilor profesionisti

Cresterea salariilor soferilor profesionisti din transporturi reprezinta o prioritate, in contextul in care tot mai multi conducatori auto aleg sa plece in Occident, pe pachete salariale mult mai atractive decat in tara.

Senatorul PSD Vasile Toma a initiat un proiect de act normativ ce prevedere cresterea salariului minim pentru soferii profesionisti de marfa si de pasageri, dupa modelul adoptat in constructii (prin OUG 114/2019). Deosebirea ar fi insa ca facilitatea ar urma sa fie acordata doar soferilor profesionisti si nu tuturor categoriilor de salariati din transporturi, mai ales ca este vizata o perioada de timp destul de lunga – pana la 31 decembrie 2028. Cresterea salariului minim brut este propusa la 3.000 de lei si cu taxe mai mici pentru angajat si angajator.

Din pacate, acordarea de facilitati catre firme poate fi considerata ajutor de stat si, de altfel, Comisia Europeana (CE) se pare ca a declansat o analiza a situatiei din constructii, in urma careia exista riscul sa solicite recuperarea acestui ajutor acordat intreprinderilor din domeniu. Transpunerea aceleiasi masuri si la transporturi ar putea, prin urmare, sa fie riscanta, daca nu se face o solicitare prealabila catre CE pentru aprobarea schemei de ajutor de stat.

Consultantul fiscal Gabriel Biris este de parere ca acordarea de scutiri unei anumite categorii de angajati sau angajatori ar crea distorsiuni in piata. El propune pentru soferi acordarea unei deduceri fiscale din salariu, care sa permita cresterea salariului brut al acestora, cu mentinerea unei baze mai mici de impozitare (dar fara eliminarea completa a impozitului). Pentru realizarea acestui lucru ar fi insa necesara o initiativa legislativa separata.
Ambele variante au fost dezbatute in cadrul video-conferintei Tranzit, din 30 iulie 2020.

Prezent la dezbatere din partea Sindicatului Soferilor “Drumuri bune”, presedintele Virgil Purcarescu a atras atentia asupra faptului ca soferii profesionisti sunt suparati din cauza faptului ca sunt platiti cu salariul minim pe economie, la fel ca orice muncitor necalificat, iar contributia lor la Fondul de Pensii este, de asemenea, minima. De asemenea, diurna prin care isi rotunjesc veniturile lunare nu reprezinta o garantie, iar acum, pe perioada pandemiei, multi angajatori au redus foarte mult cuantumul acesteia.

Dezbaterea integrala pe subiectul cresterii salariilor soferilor o puteti urmari AICI.

Articole similare

Ad