Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Importul de muncitori extracomunitari este necesar în construcţii

Pandemia nu a afectat foarte mult sectorul construcţiilor şi se estimează o toamnă lungă, cu lucrări de infrastructură prelungite până spre finalul anului, a declarat Carmen Schuster, Contract Manager PORR Construct SRL, în cadrul video-conferinţei Tranzit. Mai mult, pe fondul pandemiei s-a redus deocamdată fluctuaţia de personal, ceea ce a favorizat avansarea şantierelor. Este nevoie însă în continuare de forţă de muncă în acest sector şi mai ales de personal calificat. „În prezent, cele mai multe calificări se fac la locul de muncă, însă există riscul pierderii tinerilor ingineri pentru proiecte mai atractive”.

În ceea ce priveşte forţa de muncă necalificată au fost făcute mai multe demersuri – ultimele chiar în februarie – pentru aducerea de muncitori din afara spaţiului comunitar, dar nu s-a concretizat încă nimic. „Nu este suficient doar să găseşti şi să aduci muncitori din afara Europei, pentru că trebuie rezolvate şi problemele legate de organizare, integrare şi supraveghere a acestor persoane. În condiţiile în care nevoia de forţă de muncă va creşte va trebui să punem la punct nişte mecanisme clare, viabile, prin care să acoperim deficitului de lucrători în construcţii”, a explicat Schuster.

Din păcate, pandemia a blocat transporturile internaţionale de pasageri şi chiar şi acum sunt probleme, mai ales la transportul aerian, a precizat Mihai Tararache, directorul firmei de recrutare World Wide Workers. Firmele de construcţii care deja aveau lucrători extra-comunitari în martie 2020 şi-au păstrat angajaţii, existând doar câteva solicitări de relocare a forţei de muncă. Cereri au existat în continuare, însă acordarea vizelor s-a reluat abia de la jumătatea lui iulie şi nu pentru toate ţările. Spre exemplu, India, Nepal şi Bangladesh vor rămâne blocate anul acesta; variantele alternative sunt Vietnam şi Sri Lanka – în special pentru excavatorişti, mecanici de echipamente şi chiar şi câteva echipe de ingineri.

Procedura de angajare de lucrători extra-comunitari nu s-a schimbat prea mult. Costul aducerii acestora în România este de aproximativ 1.000 de euro, aici fiind inclus transportul, taxa de 270 de euro către Serviciul Imigrări (avizele de muncă şi de şedere), traducerea şi legalizarea documentelor străinilor şi onorariul companiei de recrutare. Contractul de muncă se încheie pentru o perioadă de doi ani, după care se poate prelungi, dacă părţile o doresc. De regulă, aproximativ 70% dintre lucrătorii extra-comunitari aleg să rămână.

În 2019, deficitul de lucrători din construcţii era estimat la aproximativ 700.000 de oameni.

Articole similare

Ad