TCE Holding era cunoscut până în 2013 pentru activitatea de curierat, dar după ce a fost preluat de fondul de investiții care a achiziționat și Cargus a început să facă și distribuție de marfă paletizată, activitate pe care de atunci a dezvolta-o constant. În același an divizia TCE Cargo a intrat în rețeaua Pall-Ex, pentru București, Călărași și Ialomița, și în 2018 pentru Prahova și Dâmbovița, deoarece, așa cum explică directorul general al companiei, Sebastian Știrbet, Pall-Ex franșizează la nivel regional, câte 1-2 județe unei firme. Acest parteneriat a permis nu numai creșterea volumelor și trasabilitatea costurilor, ci și un transfer de inovații și soluții IT în ambele direcții.
Principala contribuție pe care TCE, având experiență pe piața de curierat, a adus-o acestei rețele, a fost modulul de comandă Weborder în care clienții puteau intra pentru a crea, individual, notele de transport și a eticheta marfa cu CMR. Pall-Ex încă folosea CMR de mână, dar în curierat dezvoltarea de softuri era mai avansată, deoarece numărul partidelor de marfă este net superior celui din transportul paletizat, deci erau de sute de ori mai multe note de transport și trebuia eficientizată completarea lor. Pall-Ex nu numai că a împrumutat acum doi ani, pentru întreaga sa rețea din România, acest modul de comandă nou ca interfață comparativ cu soluția pe care o folosea deja, dar a și făcut asta ca o premieră în activitatea companiei la nivel european, din moment ce obiceiul era ca membrii să implementeze soluțiile propuse de franșizor, nu invers.
Dar și TCE Cargo a preluat de la Pall-Ex o inovație care i-a fost de mare ajutor din punct de vedere operațional, în gestionarea volumelor: diferențierea între serviciul de livrare în cel mult 48 de ore (Economy sau Standard) și cel de livrare în maximum 24 de ore (Premium). „Înainte de asta încercam să livrăm totul în 24 de ore“, detaliază Sebastian Știrbet, „dar soluția nouă ne ajută să eficientizăm încărcarea camioanelor de 20 t cu care trimitem mărfurile către hub-uri, deoarece le încărcăm și le trimitem cu prioritate pe cele premium și, dacă mai este loc în semiremorcă, mai încărcăm și din cele a căror livrare trebuie să se facă în 48 de ore, pentru optimizarea folosirii spațiului. Iar cele Standard care nu au încăput devin Premium pentru încărcarea din ziua următoare. Înainte, dacă aveam de trimis de la Sibiu 400 de paleți, îi puneam în 12 camioane – dar poate nu toți trebuiau trimiși în aceeași zi – acestea nefiind încărcate la capacitate maximă.“
Un beneficiu imediat al intrării în rețeaua Pall-Ex a fost trasabilitatea costurilor, predictibilitatea cu privire la livrarea și colectarea de mărfuri în această rețea fiind mult mai bună decât în cadrul unei firme care își calculează intern cheltuielile, deoarece fiecare partener regional este tarifat pentru un segment de la hub la livrare și toate costurile sunt gestionate unitar de rețea, bine definite și atent urmărite, astfel că un palet trimis de la același hub spre aceeași destinație are același cost în orice perioadă din an.
Cel mai mare număr de paleți dintre membrii rețelei Pall-Ex
Numărul de clienți și de paleți tranzacționați a crescut constant, depășindu-se în vara aceasta 10.000 de paleți pe lună – cea mai mare valoare realizată de un membru Pall-Ex România – ceea ce înseamnă că în permanență echipa și flota de utilitare cresc, „deși acestea din urmă s-au scumpit în 2021“, și vor crește în continuare. Colaborarea cu Pall-Ex presupune un target la nivel de membru și unul la nivelul întregii rețele, iar TCE este în grafic sau uneori cu câteva procente peste.
În prezent circa 65% din cifra de afaceri a TCE Holding este realizată de cele două firme care sunt membre ale rețelei Pall-Ex: TCE Cargo (pentru București, Călărași și Ialomița) și TCE Expediții (pentru Dâmbovița și Prahova).
Spații mai mult pentru transbordare decât pentru depozitare
Din grup mai fac parte TCE Fulfillment, care se ocupă de depozitare și logistică, și TCE Worldwide, care face transport internațional de colete, plicuri, paleți sau camioane complete. Iar o activitate colaterală este cea de casă de expediții, prin care se caută rapid mărfuri de retur pentru camioanele trimise spre hub-uri, deoarece raportul de trimitere/primire de mărfuri, de exemplu, de la București la Sibiu, este de 2 la 1, deci din 10 camioane trimise către hub 5 se întorc cu mărfuri din rețea, iar pentru 5 trebuie găsite diverse încărcări ca să fie aduse înapoi în București.
TCE Fulfillment are circa 15.000 m2 de depozitare în diverse locații din București, care aparțin unei firme imobiliare ce face parte din același grup, OCTRA Holding, iar TCE Cargo, tot în Capitală, folosește o suprafață de circa 1.000 m2 cu rampă și copertină unde se transbordează marfa dintr-un vehicul în altul și un depozit de circa 300 m2 pentru mărfurile care rămân de pe o zi pe alta, dar care reprezintă maximum 5% din totalul celor ce ajung aici. În toamnă la cei 1.000 m2 se vor adăuga alți 500 m2, extindere realizată ținând cont și de cerințele actuale, dar și de perspectivele de dezvoltare pe următorii trei ani. Este vorba de un spațiu ocupat acum de TCE Fulfillment, divizie care se relochează parțial. TCE Cargo mai deține o curte de 2.000 m2 unde sunt parcate noaptea utilitarele mici și ziua camioanele.
Iar punctul de lucru din Ploiești al TCE Expediții are depozit de 400 m2 și suprafață de transbordare de circa 500 m2.
Flotă subcontractată, pentru predictibilitate mai mare a costurilor
În București TCE folosește circa 40 de utilitare de 3,5-7,5 t, cu prelată sau carosate, pentru colectare și livrare de mărfuri, cele mai multe Iveco și Mercedes-Benz, deoarece, așa cum explică Sebastian Știrbet, aceste modele se pretează cel mai bine la marfă paletizată, unde greutatea este mare: media de încărcare pe un palet este de 500-600 kg, realizată cu încărcături cuprinse între 1 și 1.200 kg/palet.
La acestea se adaugă circa 20 de camioane de 20 t, cele mai multe tot Iveco și Mercedes-Benz, cu prelată standard, decopertabilă stânga-dreapta, pentru a permite încărcarea pe lateral, pentru rutele către hub-urile din Bacău, București și Sibiu sau pentru colectări mai mari.
Toate aceste vehicule sunt subcontractate, existând o bază de date cu colaboratori stabili ce lucrează exclusiv sau aproape exclusiv pentru TCE, și pe care compania îi sprijină, dacă vor să se dezvolte, prin faptul că achiziționează mașini și le revinde lor în rate, cu posibilitate de cumpărare la final. În prezent sunt circa 30, dar în permanență sunt selectați alții, astfel încât și numărul acestora, dar și flota lor să crească.
Motivul pentru care nu se folosesc utilitare proprii este acela că, așa cum explică Sebastian Știrbet, în cazul subcontractării se obține un preț fix pentru paleții colectați și livrați, iar clienților se încearcă să li se perceapă tot un tarif fix de-a lungul a cel puțin un an. În plus, cei mai mulți colaboratori sunt șoferi-patroni, care au mare grijă de marfă și de camioane.
Acestor firme nu li se garantează prin contract anumite volume, „dar avem grijă să transporte zilnic sau lunar un număr minim de paleți. Mărfurile sunt distribuite dimineața de dispeceri și ei sunt atenți ca fiecare mașină să plece și să vină cu un număr de paleți, astfel încât să nu fie favorizat sau defavorizat niciun subcontractor și colaborarea să continue.“
Mașinile nu trebuie să aibă o anumită vârstă maximă – dar trebuie să fie în stare tehnică bună, astfel încât livrările să nu întârzie – și nici să fie de o anumită marcă – însă, așa cum explică managerul TCE, ele se autoselectează, în sensul că Ford, Peugeot sau Renault se pretează mai ales la mărfuri de volum, nu de greutate, „deci din start nu se încadrează în cerințele noastre“.
Pentru a deveni subcontractor TCE o firmă trebuie să aibă asigurare RCA și CMR și toate documentele și licențele necesare, iar colaborarea se întrerupe pentru absențe nemotivate mai mari de două zile.
Tarife fixe, pe cât posibil, de-a lungul unui an
În ceea ce privește mărimea flotei, „lucrăm cu firme destul de mici – și le ajutăm să se dezvolte – astfel încât controlul asupra folosirii mașinilor să fie cât mai bun. Avem și colaboratori cu șapte mașini, dar în general preferăm să nu depășească cinci, pentru a avea un control cât mai bun al costurilor și calității serviciilor, întrucât piața și rețeaua impun niște costuri ce nu pot crește peste noapte, ci pot fi actualizate cel mult dacă se scumpește motorina. De exemplu, vara cererea de transport crește și e greu de găsit camioane la același preț, dar noi trebuie să controlăm aceste costuri pentru a respecta tariful fix negociat cu clientul. În general negocierile se fac o dată pe an, în toamnă, după ce trece valul de scumpiri, și nu au fost nici cazuri de clienți care să refuze să actualizeze tariful, nici cazuri de clienți care să se mute la concurență, pentru că de fiecare dată venim cu argumente atunci când solicităm o mărire de preț.“
În 2020 nu a avut loc o astfel de ajustare a tarifelor, deși produsele de igienizare impuse de pandemie au crescut costurile firmei cu 1-2%, ci această valoare s-a scăzut din profit, astfel încât TCE să-și sprijine clienții, mai ales pe cei din HoReCa sau din alte domenii care au avut de suferit din cauza restricțiilor. Dar se va încerca o negociere în toamna acestui an.
2020 a adus creșteri de 40-50% pentru divizia Worldwide
Anul trecut livrările în regim expres paletizat ale TCE au crescut cu 15% față de 2019, dar nu la fel de mult ca e-comerțul. „Însă, dacă luăm în calcul scăderea de 25% din aprilie și mai, de fapt creșterea din celelalte luni a fost cu mult peste ce ne-am imaginat când a început pandemia. De obicei avem înainte de Crăciun și Paște o creștere naturală a volumelor, deoarece hipermarketurile se aprovizionează din nou cu mărfuri de consum, deci crește și transportul. În 2020 însă vârful creșterii a venit în martie, când se credea că nu vor mai fi produse pe rafturi, iar de Paște volumele au scăzut cu 20-25%, după care prima lună care s-a apropiat de perioada similară din 2019 a fost iunie și pe urmă au fost doar creșteri, ajungându-se astfel pe tot anul la 15% peste nivelul din 2019“, explică managerul TCE. Iar pentru 2021 an se estimează o creștere de peste 20% față de 2020, ritmul de lucru de la început de an fiind foarte bun, inclusiv datorită iernii blânde și revenirii sectorului HoReCa.
În plus, așa cum explică Sebastian Știrbet, s-a produs și o reașezare a pieței, în sensul în care în 2020 pe acest segment erau și curierii, care preluau inclusiv produse mari și grele, ce nu erau de competența lor. Între timp însă principalele firme de curierat de la noi au înțeles că activitatea lor presupune plicuri și colete mici și le-au cerut clienților să trimită mai multe colete mici în loc de unul mare. „Fan Courier a fost primul care a făcut asta, urmat de Sameday și de Cargus, și astfel sunt și ei mai eficienți, iar mărfurile mari revin la noi, așa cum este logic să se întâmple. Oricum noi trebuie să educăm piața, deoarece unii clienți nu știu să paletizeze mărfurile cum trebuie și le trimitem periodic broșuri în care le explicăm cum trebuie ambalată marfa pentru a ajunge în siguranță la destinație. Deci cu atât mai mult dacă ei trebuie educați este normal să facem noi acest tip de transport, și chiar suntem un etalon din punct de vedere al daunalității, cu 0,16% din totalul volumelor transportate.“
Cifra de afaceri a diviziei implicate în comerț electronic a crescut în 2020 cu 40-50%. TCE Worldwide face transport internațional în special pentru comerț electronic, cu livrări în străinătate, deoarece le-a propus unor clienți să-și extindă magazinele virtuale și în Ungaria, Polonia și Bulgaria și le asigură colectarea și livrarea produselor, dar și rambursul banilor. Creșterea acestei activități a fost uneori și mai mare decât media anuală, dar s-a mai temperat după redeschiderea mall-urilor și a hipermarket-urilor, tendință care se întâlnește și în primul semestru din 2021. Iar pe viitor se așteaptă noi creșteri constante.
Depozitarea a fost parțial blocată la început de 2020, când în China s-au închis fabricile și deci clienții TCE nu s-au putut aproviziona în ritm normal, dar pe urmă au venit produse peste volumul negociat inițial, deci per total anul s-a încheiat bine.
Sebastian Știrbet apreciază că pe termen scurt cel mai mare potențial de creștere dintre cele patru activități îl are distribuția de mărfuri paletizate, unde volumele se așteaptă să crească în 2021 cu două cifre.
Și depozitarea ocupă un loc important în strategia de dezvoltare a Grupului, care va continua să investească în depozite noi sau subcontractate, pentru a crește în continuare volumele. În ceea ce privește curieratul internațional, acesta are fluctuații, spre deosebire de distribuția de mărfuri paletizate, care are o predictibilitate foarte mare: „știu cum se va încheia luna în funcție de câte zile lucrătoare are, deoarece activitatea clienților are fluctuații destul de mici. Asta ne ajută și pe noi să ne programăm investițiile și personalul, să căutăm treptat mașini noi, nu să avem nevoie dintr-o dată de un număr mult mai mare și apoi să nu mai avem de lucru pentru ele.“
TCE Holding își propune să consolideze și să crească cele patru divizii din prezent, deoarece pe termen mediu se așteaptă ca piața să ia din nou avânt.
Softul track&trace folosit în prezent va fi înlocuit în toamnă
În toamna acestui an TCE va începe să implementeze un nou soft track&trace, care să-l înlocuiască – nu doar să-l actualizeze – pe cel folosit în prezent, prin care șoferii trimit un sms care anunță că s-a făcut livrarea, dar documentele sunt aduse la sediu, scanate și introduse în sistem a doua zi, deci nu se trimite POD (Proof of Delivery) de la locul descărcării. Operatorii scanează etichetele în toate centrele de tranzit, pentru trasabilitate până la destinație, iar ultimul pas este acest sms ce anunță livrarea, cu semnătură de preluare a mărfii, dar noul soft va permite fotografierea la locul livrării a documentelor și urmărirea în GPS a livrării până la destinație, pe baza unei rute optime pe care o indică el și a unui timp estimat, accesibile și clienților, astfel încât să urmărească traseul paleților și să știe când îi vor primi.
Noua aplicație se folosește deja în Marea Britanie și în alte țări europene.
Tot legat de planurile de viitor, dar nu imediate, Iveco a propus conducerii TCE să cumpere mașini pe CNG. Însă, câtă vreme nu sunt suficiente stații de alimentare în România, nici măcar în București, o posibilă discuție a fost amânată pentru 2022. Compania are rute ce trebuie atinse în „sistem japonez“, cu abateri foarte mici și cu marjă de întârziere bine stabilită, deci stațiile de unde alimentează mașinile trebuie să se afle exact pe traseul lor, altfel abaterile ar duce la costuri mai mari și eficiență mai mică.