Decembrie este o lună foarte bună pentru transportul de colete, iar logistica trebuie să facă schimbări pentru a se adapta la fluxurile mai mari de mărfuri. De aceea este o industrie în care își găsesc ușor locul start-up-urile care propun soluții inovatoare la problemele actuale sau care îmbunătățesc procesele. În acest context, reprezentanții asociației olandeze de transport și logistică TLN au stat de vorbă cu doi tineri manageri care se ocupă de livrarea de colete.
Bas Kuntz, co-fondator și CEO Izipack, a fost deranjat ani de zile de fluxul de vanuri care mergeau în fiecare zi pe străzile din cartierele rezidențiale. Deoarece piața olandeză crește până la procesarea a un miliard de colete pe an numai pentru consumatorii privați, pe fiecare stradă din țară circulă zilnic zeci de vanuri, ceea ce face dificil să locuiești sau să lucrezi acolo. Deci obiectivul său a fost ca un colet să parcurgă cea mai mică distanță, în cele mai ecologice condiții, spre consumatorul final. Până acum modelul de tranzit presupunea transportul coletelor din punctul A în punctul B, iar dacă un client comanda cinci colete, se făceau cinci drumuri. Între timp s-a ajuns la unul singur. Pentru asta Izipack folosește rețeaua sa logistică formată din hub-uri regionale, astfel încât un colet care este trimis într-o regiune nu părăsește niciodată acea regiune. Iar dacă trebuie livrat în afara ei, sistemul determină clar drumul cel mai scurt spre hub-ul din cealaltă regiune și modul cum să se transporte acel colet astfel încât emisiile de CO2 să fie cele mai mici posibile. Acest model permite oferirea de servicii flexibile, deoarece pachetele pot rămâne peste noapte la un hub. De exemplu, un consumator care a comandat mai multe pachete poate aștepta până când sunt toate în hub, apoi decide el însuși modul în care sunt livrate împreună și le poate ridica de la un punct Pick Up-Drop Off-Point sau îi pot fi aduse de un curtier care folosește bicicleta.
Și firma Plotwise este preocupată de transportul până la client și folosește tehnologii puternice și inteligente pentru a face asta în cel mai eficient mod, pentru zeci de mii de colete zilnic. Compania a dezvoltat acum trei ani un soft propriu care ajută la planificarea continuă și adaptarea permanentă la modificarea condițiilor de mediu, și care corectează planificarea la nivel de milisecundă. De exemplu, cel mai obișnuit sistem estre să faci programarea când toate comenzile au fost primite, la finalul zilei. Dar Plotwise permite o planificare continuă, 24/24. Coletele diferă mult ca greutate și dimensiune, și printre ele de multe ori poate fi și o mașină de spălat, astfel că toate pleacă spre client pe baza unei treceri în revistă complete a tuturor circumstanțelor care să permită un transport eficient și de înaltă calitate. Succesul unui asemenea proces complex se bazează pe comunicare intensivă și continuă. Sistemul este în dialog permanent cu sistemele clienților, și nu numai, ceea ce garantează că, atunci când coletele sunt pe drum, ele ajung întotdeauna la destinație în modul cel mai eficient posibil la acel moment.