Banca pentru Alimente colectează, pentru refugiații ucraineni, alimente de bază (iaurt, lapte praf, hrană pentru bebeluși, ceai, paste, supe instant, orez și alte produse care se pot găti rapid), pături, saci de dormit, saltele, mese, scaune pliante, termosuri, lenjerie de pat, prosoape și chiar lenjerie intimă și alte haine – deoarece oamenii au plecat de acasă pe fugă, cu acte, bani și foarte puține alte lucruri. Numai la Siret au fost trimiși, în primele zile, patru paleți cu astfel de produse.
Organizația are nevoie în continuare nu numai de donații în produse, de la populație și de la magazine și fabrici, ci și de donații în bani, pentru a cumpăra la preț de fabrică produsele necesare pe care nu le-a primit din donații (medicamente, pături, pateu și alte alimente). Și a lansat apeluri și pentru colectarea de dispozitive medicale de prim ajutor, solicitate de ambasada Ucrainei la București pentru a le trimite pe front, dar până la începutul lui martie nu primise încă.
Reprezentanții Băncii pentru Alimente atrag atenția asupra faptului că este nevoie de asistenți sociali care să meargă prin localitățile românești unde au fost cazați refugiați, să facă posibilă luarea lor în evidență de către primărie sau poliție și să se asigure că sunt tratați corect.
În plus, o organizație din rețeaua sa, care are experiență în tabere de război din Siria și poate găti pentru 1.000 de persoane pe zi, a pus la dispoziție bucătării industriale din Elveția, Germania și Italia și corturi unde să stea refugiații înainte de a fi direcționați spre locurile de cazare din România sau spre centrele sociale din Europa de Vest, dacă vor să ajungă acolo.
Reamintim că Banca pentru Alimente caută transportatori care să-i ofere sprijin în demersurile sale.