Companiile de transport călători sunt eligibile pentru achiziția de mijloace de transport cu propulsie electrică sau hibridă cu finanțare europeană. Până acum condițiile erau restrictive, motiv pentru care administrațiile locale au fost cele care au accesat banii europeni pentru investiții în transportul urban. Acum însă pot primi finanțare și firmele private, sub formă de granturi pentru investiții, prin Acțiunea 4.1.1 – „Investiții în activități productive” (Fosta măsură 3), din cadrul Programului Operațional Competitivitate. Ghidul consolidat al acțiunii a fost publicat pe 18 februarie, iar proiectele urmează să fie depuse într-o sesiune de 5 zile, între 21 și 25 martie a.c.
Chiar dacă poate reprezenta puțină bătaie de cap întocmirea proiectului și pregătirea documentației necesare, șansa accesării de fonduri europene ar trebui fructificată, pentru că oferă posibilitatea împrospătării parcului auto cu mașini noi. Mai mult, vehiculele cu sisteme de propulsie alternativă ar putea constitui un avantaj la orice licitație de trasee. Și să nu uităm! Ordonanța OUG 71/2021 este încă în vigoare și impune obligativitatea asigurării unui procent de vehicule ecologice la orice licitație organizată în baza regulamentului european 1370, precum și a altor proceduri de atribuire competitive. Autobuzele sunt exceptate de la această prevedere, nu însă și microbuzele, iar în anumite județe se discută despre includerea vehiculelor prietenoase cu mediul în caietele de sarcini pentru licitațiile de atribuire a traseelor județene. Chiar dacă timpii de livrare pentru mașinile noi sunt lungi, accesarea grantului pentru investiții este o oportunitate.
Apelul se adresează IMM-urilor care au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri în 2020 comparativ cu 2019 și care au înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de minimum 10.000 de euro. Pentru a fi eligibilă, o societate trebuie să fie înființată înainte de 1 ianuarie 2019, să nu fie în dificultate, să realizeze veniturile planificate în planul de afaceri și să aibă profit operațional înregistrat din activitatea curentă în 2019.
Grantul este limitat la maximum 5 x cifra de afaceri a solicitantului din 2019, minimul acordat fiind de 50.000 de euro, iar maximul de un milion de euro. Succes tuturor!