Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a reproiectat cadrul institutional al fondurilor Europene Structurare si de Investitii (FESI) pentru perioada 2014-2020, cu scopul de a imbunatati coordonarea gestionarii si implementarii fondurilor UE. Institutia coordonatoare este MFE, iar programe operationale vor mai derulate in plus prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
MFE a stabilit mai multe programe, fiecare cu propriile directii de investitii: Programul Operational Competitivitate, PO Capital Uman, PO Infrastructura Mare si PO Regional, alaturi de Programul National de Dezvoltare Rurala.
Special pentru Programul Operational Infrastructura Mare, alocarea financiara (inclusiv rezerva de performanta) este de 9,4 miliarde de euro, din care aproximativ 6,94 de miliarde de euro provin din Fondul de Coeziune, iar restul din Fondul European Dezvoltare Regionala. Obiectivele tematice ale programului sunt promovarea sistemelor de transport durabile si eliminarea blocajelor din cadrul infrastructurilor retelelor majore, protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor, promovarea adaptarii la schimbarile climatice, prevenirea si gestionarea riscurilor, precum si sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon in toate sectoarele.
In special pentru sectorul transporturilor au fost definite trei axe prioritare: dezvoltarea retelei TEN-T pe teritoriul Romaniei (include infrastructura rutiera, feroviara si navala), cresterea accesibilitatii regionale prin conectarea la TEN-T si dezvoltarea unui sistem de transport sigur si prietenos cu mediul. O axa separata va fi dedicata dezvoltarii infrastructurii de transport urban subteran in Bucuresti-Ilfov, prin extinderea magistralelor de metrou si modernizarea retelei existente si achizitia de material rulant pentru noile tronsoane de metrou.
Principalii beneficiari eligibili sunt administratorii de infrastructura, urmati de autoritati ale administratiei publice centrale cu atributii in gestionarea birourilor vamale si institutiile responsabile cu reforma structurala in sectorul de transport, precum si de autoritatile publice locale.