Goodyear Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) a prezentat rezultatele unui nou studiu desfasurat impreuna cu Asociatia Europeana a Scolilor Auto (EFA) si cu Asociatia Parintilor Europeni (EPA).Studiul, realizat de companie in randul a peste 5.500 de parinti din 19 tari din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, printre care si Romania, pune un accent deosebit pe atitudinea fata de importanta educatiei rutiere in genere.
Parintii din Europa, printre care si cei din Romania, au fost unanim de acord ca siguranta rutiera ar trebui sa fie predata in scoli si invatata de la varste foarte fragede. Un alt aspect in care parintii sunt de acord este ca scoala nu reuseste sa asigure educatia preventiva de siguranta rutiera de care ar fi nevoie.
In Romania au fost intervievati un numar de 355 de parinti. Acestia au fost intrebati cu privire la atitudinea lor fata de educatia rutiera si de siguranta copiilor lor in calitate de tineri conducatori auto.
Increderea parintilor in propriile lor abilitati de a conduce masina este extrem de variabila de la un parinte la altul. La nivel European, doar 57% dintre parinti declara ca se simt foarte increzatori in abilitatile lor de a conduce in conditii de trafic intens, si doar 50% declara ca se simt increzatori cand conduc pe timp de noapte.
Desi 61% dintre acestia se arata increzatori in abilitatea lor de a verifica presiunea in anvelope, numai o treime (28%) verifica presiune lunar si doar 31% o fac odata la 2-3 luni. O extrema sunt parintii olandezi care nu verifica niciodata presiunea.
Majoritatea parintilor cred totusi ca abilitatile lor de a conduce sunt foarte bune si ca faptul de a conduce zilnic este ca o reimprospatare a aptitudinilor lor in materie de sofat. 54% dintre parinti au apreciat ca daca ar da din nou examenul auto, l-ar trece, iar printre motivele mentionate de cei care au apreciat ca nu l-ar trece un loc de top il ocupa: obiceiurile proaste capatate de-a lungul anilor.
La acest capitol, parintii romani sunt in top, ei fiind pe locul 2 dupa turci la aprecierea gradului de dificultate a examenului auto (doar 14% dintre romani cred ca examenul auto a devenit mai greu) si primii care sunt convinsi ca ar fi reguli noi pe care nu le cunosc (64% dintre parintii romani au apreciat acest lucru).
Rezultatele studiului Goodyear White Paper ”Driving Safety First” au fost facute publice la jumatatea acestei luni si sunt disponibile in format electronic pe site-ul companiei.