Dacă există o țară care a fost capabilă să obțină și să utilizeze cât mai bine fondurile UE, aceasta este Spania. Iar principalii beneficiari ai unei astfel de politici atente și istețe au fost și sunt în continuare infrastructura feroviară. În doar câteva decenii, am trecut de la o cale ferată cu ecartament larg din secolul al XIX-lea la cea mai extinsă rețea de mare viteză din Europa cu ecartament standard.
În prezent, accentul se mută din ce în ce mai mult pe conexiunile transfrontaliere și, mai ales, pe necesitatea de a crea noi infrastructuri pentru transportul de marfă. Toate acestea vor fi posibile datorită unei noi și solide injecții de fonduri UE, de la Mecanismul pentru interconectarea Europei (CEF) la programul NextGeneration Eu. Aceasta se ridică la peste 4,5 miliarde de euro, iar dintre acestea, cea mai mare parte este reprezentată de cele aproape 3 miliarde de euro din Planul de redresare 2021-2026. Aceste fonduri sunt destinate modernizării celor 2 coridoare feroviare principale care afectează Spania, cel atlantic (de la Portugalia la Germania) și cel mediteranean (de la Spania la Ungaria via Italia). Aici trebuie amintit și că Ungaria are o politică foarte agresivă pentru a pune Budapesta pe toate traseele importante paneuropene, Guvernul maghiar achiziționând de curând un teren la portul Trieste. În plus, Budapesta este și capătul “trenului” care vine din China, prin Turcia, Bulgaria ;i Serbia.
În ceea ce privește Spania, cele 2 coridoare reprezintă pilonii pentru promovarea transportului de marfă, depășind constrângerile istorice legate de ecartamentul diferit al căii ferate și de barierele tehnice care au împiedicat întotdeauna competitivitatea transportului feroviar. În special, coridorul mediteranean este cel în care sunt concentrate cele mai multe lucrări și șantiere: pentru a sublinia perspectiva sa europeană, întregul proiect este denumit „Puerta a Europa”.
Obiectivul cel mai apropiat în timp este de a crea o rută liberă între Franța și Catalonia până la portul principal Tarragona, apoi spre Zaragoza, pe de o parte, și Valencia, pe de altă parte. În curând vor fi finalizate lucrările pe o secțiune scurtă, dar semnificativă, între Martorell și Castellbisbal, care se va interconecta cu „Nudo de Castellbisbal” și cu linia dintre Barcelona și Franța, toate acestea fiind linii cu ecartament standard. Aici este recuperat și restaurat un tunel de cale ferată existent, dar care nu mai este în funcțiune de la începutul anilor 1980, în urma construirii unei variante.
Tunelul este adaptat la ecartamentul mai larg, fără limite pentru transportul intermodal, și este echipat cu un ecartament dublu, cu instalarea unei a treia șine, pentru a oferi un serviciu foarte flexibil în toate circumstanțele. Odată finalizate aceste lucrări, tunelul existent cu 2 benzi din Castellbisbal va fi, de asemenea, adaptat la parametrii de interoperabilitate pentru tranzitul trenurilor internaționale de marfă. Anterior, lucrările au fost concentrate între orașele Sant Vicenç de Calders și Vila-seca, iar tronsonul dintre Castellbisbal și granița cu Franța a fost deja finalizat.