Potrivit unui comunicat CBRE, interesul pentru sectorul industrial a ramas ferm pe parcursul primelor opt luni din 2015, entuziasmul afisat fata de proprietatile industriale a rezultat intr-un volum investitional total de 260,6 milioane de euro, de sapte ori mai mare in comparatie cu volumul total investitional de anul trecut, care a fost, de asemenea, unul ridicat.
In cadrul regiunii, sectorul industrial a luat, de asemenea, amploare, reprezentand pana la 20% din volumul total de investitii (in 2014 si 2015), in comparatie cu doar 7% in perioada de boom 2006-2008.
Investitorii din Republica Ceha si SUA au dominat piata de investitii industriale romanesti in 2015. De subliniat ca numai investitorii straini au contribuit la totalul investitiilor in acest an.Tranzactiile majore curente ii sunt atribuite dezvoltatorului/investitorului CTP Invest care a achizionat parcul industrial ProLogis Park Bucharest si, de asemenea, parcul industrial Bucharest West ambele aflate in zona de Vest a Bucurestiului. Dupa aceste doua tranzactii doar anuntate si inca neinchise oficial, CTP Invest devine principalul actor pe piata romaneasca, cu mai mult de 350.000 mp din totalul spatiilor industriale si logistice.
Atentia dezvoltatorilor se va orienta tot spre proprietati atractive din punctul de vedere al investitiei, localizate in zone strategice cu un mix de chiriasi bun si cu teren aferent pentru viitoare extinderi.
Perspectivele pietei de investitii raman favorabile pe fondul cererii din ce in ce mai mari din partea clientilor si a scaderii ratei de neocupare, cumulate cu randamentele investionale care raman printre cele mai ridicate din Europa. In prezent, mai multi investitori straini iau in calcul intrarea pe piata locala astfel ca ne asteptam sa mai vedem cel putin o tranzactie majora. Cu doar cateva active generatoare de venituri aflate la vanzare, ne asteptam ca atentia sa se concentreze asupra achizitiei de active cu potential de dezvoltare pentru logistica sau productie.
Gijs Klomp, managerul departamentului Capital Markets a mentionat ca sectorul industrial european trece printr-un proces de consolidare, cu jucatori, care fie asimilieaza jucatori mai mici si/sau active individuale, in scopul obtinerii unei pozitii dominante pe piata sau chiar iesirea din pietele unde nu pot obtine o masa critica. Toate acestea au condus la o compresie semnificativa a randamentului investitional in piete precum Polonia si Republica Ceha. Romania, care ramane una dintre pietele cel mai putin concentrate din regiune, nici un jucator neavand o cota de piata de peste 10%, si, de asemenea una dintre cele mai ieftine piete, a devenit atractiva pentru acei actori care doresc sa-si extinda portofoliile la nivel regional sau european. Romania a devenit atractiva si datorita unor imbunatatiri semnificative in sectorul de productie cat si in cel de vanzare cu amanuntul aflat in crestere rapida, toate acestea ducand la cresterea cererii pentru spatii industriale .
Dana Bordei, managerul departamentului Industrial a declarat ca actualii chiriasi sunt si ei influentati de miscarile din acest sector. Pe masura ce pietele "traditionale", cum ar fi Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara au un numar din ce in ce mai limitat de spatii industriale disponibile, noi hub-uri apar pe harta, cum ar fi Iasi, Deva si Targu Mures. Avand cererea in crestere si dezvoltatori interesati de a incepe constructii speculative si/sau proiecte personalizate de partea lor, investitorii vor urma exemplul si vor continua sa alimenteze piata de investitii pentru acestor sector.