Doar în acest an, costurile de transport au crescut cu peste 10% din ianuarie până în iunie, conform indicelui costurilor de transport, a anunțat Camera de Comerț austriacă (WKO). În unele domenii de activitate, creșterile au fost chiar mai mari. Având în vedere explozia costurilor energiei, Markus Fischer, președintele Asociației de Transport de Marfă, a făcut apel la companiile de transport să fie atente la creșterea continuă a costurilor.
„În special, evoluția prețului la motorină îi afectează pe transportatori, mai ales că costurile cu combustibilul reprezintă o parte semnificativă din costurile totale de operare”, a spus Fischer. Prețul mediu al motorinei la mijlocul lui iulie a fost de 2,092 euro pe litru, cu 14 cenți peste media UE, potrivit asociației industriei petroliere. Cu toate acestea, creșterile de prețuri nu s-au resimțit doar la carburanți, ci și, de exemplu, la achiziționarea de vehicule sau de piese de schimb.
În țările învecinate Austriei, prețul pe litru de motorină variază considerabil. În Germania, taxa pe energie pentru carburanți a fost redusă de la 1 iunie. În Croația, prețurile carburanților au fost plafonate, iar în Slovenia au fost plafonate din luna mai. În Ungaria, un plafon al prețului carburanților a fost deja introdus în noiembrie 2021. Prin urmare, președintele asociației, Markus Fischer, a solicitat un control strict al reglementărilor privind cabotajul, pentru a proteja cât mai bine transportatorii autohtoni: „Dacă concurenții străini își fac plinul la prețuri mici în țările vecine și apoi efectuează transporturi în Austria, aceasta reprezintă o distorsiune suplimentară a concurenței. De aceea sunt necesare controale stricte ale cabotajului”, spune Fischer.