Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Azomureș își reduce din nou activitatea în contextul crizei energetice

Producătorul român de îngrășăminte pentru agricultură, Azomureș a decis un nou set de măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele luni.

Potrivit directorului general Azomureș, Harri Kiiski, piața energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1, iar până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de producție.

Cu toate că producția de îngrășăminte a fost micșorată semnificativ în cursul acestui an, Azomureș continuă să reducă activitatea și să propună ca soluție șomajul tehnic sau delegarea către alte companii. Firmele, care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș, au fost anunțate că activitatea acestora se vor reduce cu 30%. Totodată, sunt afectați peste 200 de angajați direcți ai companiei. Pentru reducerea veniturilor compania a păstrat doar personalul esențial în schimburile de noapte și în cele de weekend.

Prețurile la gazul natural din România au înregistrat costuri mult mai mari decât cele de producție. În prezent, aproximativ 70% din producția europeană de îngrășăminte este oprită.

Compania a suspendat producția de amoniac pentru prima dată în decembrie, anul trecut, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Mai multe puteți găsi aici: https://traficmedia.ro/combinatul-azomures-isi-opreste-productia/

Ulterior, producția de bază de îngrășăminte și produse pentru industrie a fost reluată în aprilie, iar în iunie producția de amoniac a fost oprită. 

Azomureș face parte din grupul elvețian Ameropa, are peste 1.000 de angajați și o producție anuală (în condiții normale de funcționare) de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, circa 75% din producție, fiind destinată fermelor românești.

„În ciuda faptului că România a avut la dispoziție o schemă de sprijin,  pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport  pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de  producție. Populația este sprijinită prin plafonarea prețului la gaz și electricitate, dar  ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici  este cel mai mare pericol și din păcate suntem în situația de a lua noi măsuri, unele  dintre ele cu impact asupra angajaților noștri”,

a concluzionat Harri Kiiski, directorul general Azomureș. 

Articole similare

Ad