Noua gamă de vehicule de distribuție și specializate XD are la bază toate noutățile introduse la gama de transport pe distanțe lungi – XF, XG și XG+ – cu care DAF a câștigat trofeul Camionul Anului în 2021. În plus, XD aduce noi caracteristici specifice transportului de distribuție și specializat, fiind prima generație de camioane care este concepută și produsă din start atât cu propulsie diesel, cât și electrică. Spațios, cu cea mai bună vizibilitate în jurul camionului, silențios și economic, noul camion DAF pentru distribuție și segmentul specializat a fost desemnat Camionul Anului 2023, ceea ce ar putea face marca olandeză să își crească prezența pe piața pe construcții și rigide, în general, un deziderat vechi al conducerii din Eindhoven.
Noua generație DAF XD stabilește un nou punct de referință în materie de siguranță, eficiență și confort pentru șofer în clasa sa. XD dispune, ca și seriile XF/XG, de un parbriz mare și geamuri laterale mari, cu o linie de centură care ajunge aproape de nivelul brâului șoferului, ce oferă cea mai bună vizibilitate de jur împrejurul cabinei din clasa sa, fiind chiar mai bună decât la gama pentru distanțe lungi, datorită poziției podelei (și implicit a scaunului șoferului) mai joase cu 17 cm decât la noul XF și noului panou de bord conturat spre parbrizul de pe partea copilotului.
Pentru aplicațiile urbane este disponibilă opțional ușa laterală din dreapta cu geam în partea de jos, completată de scaunul rabatabil pentru copilot (de tip cinema), pentru o vedere liberă a pietonilor și a bicicliștilor de lângă autocamion, pe partea copilotului.
Sistemele DAF Digital Vision și Corner View adaugă o vizibilitate indirectă foarte bună, iar DAF City Turn Assist avertizează șoferul vizual și sonor atunci când alți participanți la trafic se află în unghiul mort de pe partea dreaptă.
De asemenea, XD dispune de aceleași oglinzi retrovizoare cu poziționare optimizată și care pot fi înlocuite, opțional, de sistemul de camere, și de iluminare full LED.
Noul standard în materie de confort pentru șoferii de vehicule specializate
Noua generație XD oferă cabine spațioase, cu volume de până la 10 m3. XD este acum disponibil și cu cabină de zi – disponibilă cu versiune extinsă standard – și cabină de dormit, inclusiv o versiune cu acoperiș înălțat.
Cabina de zi aduce un plus de lungime de 15 cm, ceea ce oferă mai multe posibilități de ajustare a scaunului și volanului și obținerea unei poziții de odihnă relaxate, în paralel cu un spațiu de depozitare mai mare în partea din spate (sau posibilitatea instalării unui frigider).
De asemenea, deasupra parbrizului se creează un „sertar” de depozitare, care, la versiunea cu acoperiș înălțat, poate fi înlocuit cu dulăpioare cu uși care se deschid înspre tavan.
Tabloul de bord digital oferă mai multe posibilități de dispunere a informațiilor de drum, manetele de ajustare fiind extrem de ergonomice și ușor de intuit. Comenzile sunt organizate în două zone de interes, una pe volan, unde sunt grupate funcțiile de conducere cele mai importante (pe partea stângă a volanului), respectiv cele de confort (în partea dreaptă). Pe bord, mai în dreapta, se găsesc funcțiile care ajută la condus și care sunt acționate de la butoane de tot felul.
O altă caracteristică pentru cabinele camioanelor de distribuție și specializate este că sunt foarte accesibile, intrarea cu două trepte este standard, doar pentru autovehiculele cu anvelope mari având 3 trepte.
Tunelul motor al XD este de 32 cm, iar înălțimea interioară este de 130 cm la cabina de zi și cea de dormit, respectiv 175 mm la cea cu acoperiș înălțat.
DAF XD dispune de aceleași sisteme de siguranță ca și XF: Brake Assist, sistemul de avertizare a părăsirii benzii de mers (LDWS), lumini pentru frâna de urgență, sistem activ de frânare de urgență de generația a 3-a, protecția la impact lateral la viraj, frână de parcare electronică, frână pentru remorcă la viteze mici și asistență la frâna de parcare. Manevrabilitatea este îmbunătățită grație noului design al părții frontale a șasiului, al suspensiei cabinei și al suspensiei punții spate.
Consum cu 10% mai mic grație aerodinamicii și noii generații de motoare
În ceea ce privește eficiența, DAF are un avantaj major în planul aerodinamicității, având cabina cea mai aerodinamică de pe piață: parbrizul este ușor curbat înspre părțile laterale, colțurile caroseriei au fost, de asemenea, rotunjite, ca și acoperișul care include deflectoarele de aer, paravânturile acoperă bine distanța dintre roți, iar locașurile roții sunt închise pentru a evita turbulențele de aer. De asemenea, toate spațiile dintre părțile caroseriei se unesc cât mai armonios, astfel încât să nu pătrundă aerul printre ele și frecarea să cauzeze ineficiențe în planul consumului. Fluxul de aer este optim pentru motor și sub cabină, la fel ca la modelele DAF XF, XG și XG+ pentru distanțe lungi.
Noile serii ale camioanelor DAF sunt, astfel, cele mai silențioase de pe piață, uneori, când camionul rulează lin pe autostradă și motorul nu se aude deloc, zgomotul perceput în cabină fiind chiar mai mic decât în cazul unui camion electric.
Eficiența vehiculului este sporită și de noul motor PACCAR MX-11, cu injectoare noi și design nou al pistoanelor, de managementul nou al aerului datorită unei turbosuflante de generație nouă, de sistemul inteligent de post-tratare a gazelor de eșapament și de eliminarea pierderilor din motor grație celor doi cilindri compresori, sistemului de control optimizat al pompei de ulei și noii generații de alternatoare. Greutatea mai redusă a vehiculului și transmisia automată TraXon oferită standard reprezintă, de asemenea, elemente în plus care au dus la creșterea eficienței termice.
Noua generație XDC cu motor PACCAR MX-11 de 10,8 l și XFC cu motor PACCAR MX-11 de 10,8 l și PACCAR MX-13 de 12,9 l oferă sarcini utile ridicate datorită greutății reduse în stare de funcționare.
Noul motor MX-11 dezvoltă o putere maximă de 299 și 341 CP, oferind un cuplu mai mare în priză directă. În treapta cea mai înaltă de viteză, MX-11 asigură un plus de cuplu de 50 Nm.
De asemenea, cuplul maxim este atins de la turații mai mici, încă de la 900 rpm motorul oferind cele mai bune performanțe, ceea ce contribuie și la silențiozitate, dar și la un consum mai mic de combustibil.
Frâna de motor este mai eficientă, motorul asigurând un plus de până la 20% al cuplului de frânare la turații scăzute.
DAF XDC și XFC pentru aplicații vocaționale și de construcții
Modelele DAF XDC și XFC destinate construcțiilor dispun de configurații cu 2, 3 și 4 axe cu tracțiune simplă sau dublă, pentru a răspunde cerințelor specifice ale segmentului de construcții. Acestea au gardă la sol de 33 până la 39 cm, în funcție de tipul de drum pe care sunt folosite cel mai adesea (șosea sau șantier) și un unghi de atac de 25O.
Modelele de construcții sunt concepute pentru a face față celor mai dificile lucrări în cele mai grele condiții și au o bară de protecție robustă, o grilă rezistentă și o placă de protecție a radiatorului din oțel.
Transmisia asigură funcții noi, utile pentru domeniul construcțiilor mai ales, precum dezactivarea automată a vitezei selectate, dezactivarea ASR (în combinație cu modul off-road), și modul Rock-free (care evită patinarea), de asemenea, pe teren accidentat.
Disponibilitatea extinsă a prizelor de putere, a modulelor de fixare a caroseriei și a conectorilor asigură o ușurință de primă clasă pentru carosieri.
Pentru domeniul construcțiilor, DAF a dezvoltat un sistem de alimentare cu aer proaspăt din spatele cabinei, montat în partea de sus, pentru a evita înfundarea frecventă a filtrelor de aer din cauza prafului des întâlnit în astfel de aplicații.
Noua generație de vehicule electrice DAF XD și XF, gata de comandă
DAF Trucks a lansat la IAA Hanovra și versiunile electrice XD și XF, echipate cu transmisii modulare complet noi pentru autonomii cu „emisii zero” de la 200 la peste 500 km cu o singură încărcare. Camioanele electrice DAF vor fi disponibile ca autotractor și rigid și pot fi deja comandate.
Acestea sunt echipate cu motoare electrice PACCAR cu puteri cuprinse între 170 și 350 kW (230 și 480 CP). În combinație cu pachete de la 2 până la 5 baterii, autonomia complet electrică poate depăși 200 km, chiar și 500 km, în funcție de aplicație.
Noua generație XD/XF Electric poate fi încărcată rapid cu puteri de până la 325 kW, ceea ce permite un timp de încărcare a celor 3 pachete de baterii de la 0 la 80% din capacitate în circa 45 de minute. Opțional, este disponibil un încărcător de bord cu capacitate de încărcare cu curent alternativ (AC) de până la 22 kW. Acest lucru oferă flexibilitate pentru a opera vehiculul acolo unde nu sunt disponibile încărcătoare de curent continuu.
Camioanele electrice DAF XD și XF vor începe producția de serie în 2023, pe o linie de producție nouă în Eindhoven.