Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 25 – 29 mai 2015, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 408.644 euro, adica 1.838.900 de lei. Au fost depistate 129 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 20 erau din judetul Brasov si 16 din judetul Bihor.
In domeniul relatiilor de munca s-au aplicat amenzi in valoare de 1.360.400 de lei din care 860.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 5 propuneri de cercetare penala. Au fost sanctionati 408 angajatori. Iar 30 de persoane fizice au fost sanctionate pentru ca au acceptat sa munceasca la negru.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 478.500 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 54 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Dintre acestea 31 au avut loc in Bucuresti. Au fost dispuse 10 opriri de echipamente, cinci in judetul Bacau, patru in Galati si una in Caras – Severin, pentru evitarea unor posibile accidentari ale lucratorilor. In judetele Bihor si Vaslui au fost dispuse cate o sistare a activitatii lucratorilor pana la remedierea deficientelor.
”Recomandam angajatorilor atentie crescuta la temperaturile ridicate din timpul verii si respectarea prevederilor legale referitoare la canicula. Pentru angajatii care lucreaza in spatii inchise spatiile trebuie sa fie ventilate corespunzator. Pentru cei ce lucreaza in aer liber se vor lua masuri de ameliorare a conditiilor de munca prin reducerea intensitatii efortului si alternarea perioadelor de lucru cu pauze la umbra. Angajatorii sunt obligati sa asigure intre doua si patru litri de apa minerala pentru fiecare persoana, intr-un schimb. Nerespectarea legii atrage riscul unor amenzi cuprinse intre 1500 si 2500 de lei.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.