Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Secretul inovației e partenerul potrivit

Salut, numele meu este Istvan Barta, sunt fondatorul Tracknamic. În prezent sunt liderul organizației și mă ocup în special de cercetare, inovare și dezvoltare.

Acum 6 ani am pus bazele Tracknamic și am intrat în piața transportatorilor cu o soluție de telematică, dominați de avânt și foarte mult optimism. Amprenta mea în companie se vede în primul rând în valorile sale: inovare, curaj, credibilitate, onestitate, dar mai ales în abilitatea de a fi… neconvenționali.

Acest fel de a fi mi-a adus avantaje importante în capacitatea de a inova și de a proiecta, dar și riscuri semnificative în zona operațională. Atunci când mă concentrez la ceva nou, nu am resurse și atenție disponibile pentru altceva. E atât de grav că uneori uit să mănânc sau să merg acasă. Poate părea că sunt un fel de „savant nebun”, dar spiritul meu antreprenorial și autocunoașterea m-au determinat să știu încă de la început că nu sunt potrivit pentru sarcini operaționale. Astfel am construit o echipă de profesioniști care mențin operațiunile și fluxurile Tracknamic la nivel optim.

Oamenii au venit spre Tracknamic pentru că au văzut că ne susținem valorile în practică. La fel s-a întâmplat și cu clienții noștri. Tot mai multe companii, din ce în ce mai mari, află de noi și, după ce ne cunosc, aderă la misiunea noastră de a dezvolta o platformă integrată pentru digitalizarea întregului segment.

E o misiune simplă, trebuie doar să revoluționăm TOTUL. Trebuie să digitalizăm toate companiile din lanțul de logistică și să descentralizăm piața de comenzi de transport. Un proiect mai potrivit pentru mine nici că se putea. Dar, cum se spune, „soarta îi ajută doar pe cei curajoși”. Avem antecedente care ne dau încredere că vom reuși.

Soluția inovatoare pe care am dezvoltat-o pentru Pachetul Mobilitate ne-a dus la mulți clienți pentru implementare. Am vândut în mai puțin de 6 luni peste 1.000 de licențe pentru automatizarea declarațiilor de detașare și pentru calculul corect al remunerației conform fișierului de tahograf și regulilor aplicabile. Soluția noastră trebuia să funcționeze cu orice soluție de telematică și TMS, așa că am ajuns să facem integrări pentru aproape toate soluțiile existente pe piață.

În timpul acestor implementări cei mai mulți clienți au observat contrastul între soluția noastră cu un design minimalist, automatizată și foarte ușor de folosit, și soluțiile de TMS inflexibile, greoaie, aproape imposibil de dezvoltat și cu interfețe complicate și inadaptabile. Dacă mai adăugăm la toate acestea și servicii de suport lente sau chiar inexistente, e clar de ce foarte mulți clienți ne-au încurajat să ne extindem și spre o soluție de TMS în stilul Tracknamic.

Sincer, la început am ezitat pentru că eram conștient de efortul pe care îl implică un astfel de demers. Simțeam că felul în care funcționează toate TMS-urile de acum este fundamental problematic. Dar provocarea lansată de clienți a devenit rapid pentru mine aproape o obsesie. Știam că nu mă voi mulțumi cu schimbări minore și că trebuie să creez ceva revoluționar, ceva care are potențialul de a schimba regulile jocului. Am înțeles și că asta va presupune investiție, sacrificiu, nopți nedormite, vacanțe la birou sau weekenduri cu capul în laptop.

Aquila, clientul nostru pe zona de Telematică și Mobility care are exact digitalizarea și inovarea în plan, ne-a propus să dezvoltăm pentru ei o soluție de TMS. Le-am explicat că efortul pentru crearea unui altfel de TMS va fi uriaș, dar am descoperit plăcut surprinși că determinarea și curajul îi caracterizează deopotrivă. Am primit încrederea, susținerea și resursele lor pentru a dezvolta o variantă de TMS care să le salveze timp, bani și resurse, dar și să îi facă pionierii transformării digitale.

Ne-am dus dincolo de procedurile normale și am implicat resurse externe pentru a pune accentul pe experiența utilizatorilor. Florin Capota, de la agenția Blackboard, a facilitat o serie de workshop-uri de Design Sprint, proces inventat la Google Ventures și menit să coaguleze eforturile întregii echipe.

Metodologia a asigurat alinierea rapidă a echipelor asupra obiectivelor, problemelor și în special a permis experților celor două echipe să privească lucrurile diferit, să gândească și să abordeze soluția neconvențional. În decursul a trei luni, cu zeci de ateliere și sute de ore de analiză și proiectare, am obținut validarea prototipului la toate nivelurile organizației.

Proiectul nostru de smart TMS, reproiectat din temelii, a luat însă o viață proprie și s-a transformat organic în mult mai mult. Am reconfigurat regulile de colaborare din interiorul companiei și cu partenerii de business. Am dat naștere unei noi generații de software de transport care încă nu are un nume, nu are categorie, este complet altceva.

În timp ce punem la punct ultimele detalii și începem testele pilot inițiale la Aquila, deja suntem într‑un proces de promovare și pre-vânzare a acestei soluții la firmele cele mai curajoase și curioase. Dorința noastră este să implicăm cât mai multe companii competente și dispuse să investească resurse și mai ales timp, pentru a-și pune amprenta pe o soluție perfect adaptată nevoilor lor.

Pentru că feedback-ul unui client este mult mai valoros decât lauda de sine, vă las cu testimonialele lui George Dragomir, Director Transport Aquila, și Sorin Epure, Inginer sistem Aquila:

„Colaborarea noastră cu Tracknamic se desfășoară sub auspiciul unei viziuni complete asupra întregii flote, urmărind să unificăm soluții acum disparate. În prezent utilizam două TMS-uri pe flote cu misiuni diferite, care de acum vor putea fi urmărite simultan, optimizând astfel resursele utilizate pentru nevoile de transport. Ne-a convins și felul în care este folosită tehnologia și capacitatea de a integra o gamă variată de servicii, indisponibile în soluțiile existente.

Aș vrea sa fac o mențiune specială privind modul de lucru al echipei Tracknamic conduse de Istvan, care în procesul de identificare nevoi și soluții customizate Aquila a arătat o disponibilitate și o abordare speciale, fapt apreciat de toată echipa Aquila implicată în proces.”

George Dragomir – Director Transport, Aquila

„Tracknamic a construit o aplicație modulară și-n același timp cu puternică interconectare între module; platforma include partea de planning și cea de telemetrie, acestea fiind intrinsec legate. Acesta vine ca răspuns la problema de interconectare cu sistemele de telemetrie pe care o au sistemele de TMS existente.

Tracknamic a participat activ la procesul de analiză și mapare a proceselor de lucru și enunțarea specificațiilor pentru viitoarea aplicație. Practic, și-a asumat și rolul de consultant aducând în acest proces experiența de mai bine de 6 ani acumulată în activitatea lor pe piața de transport. Metoda folosită de Tracknamic este mult mai tolerantă la anumite scăpări inerente în procesul de analiză, pentru că sunt mai multe faze de testare și înglobare feed-back în care se pot corecta sau adăuga specificații.”

Sorin Epure – Inginer Sistem, Aquila

Dacă v-am făcut interesați de inovație și soluții care ies din tipare, contactați-mă cu încredere pe LinkedIn sau prin orice altă metodă convențională sau… neconvențională (cum altfel?).

Istvan Barta

https://tracknamic.ro/

Articole similare