Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Persoanele de varsta a treia ar putea fi angajati pretiosi

Potrivit unui raport al economistilor PwC in care au comparat ocuparea fortei de munca de varsta a treia in 34 de state membre OCDE, daca rata de angajare a celor din grupa de varsta 55-69 din Marea Britanie ar fi egala cu cea a Suediei – cea mai performanta la nivelul UE, PIB-ul tarii ar creste cu aproximativ 100 mld. de lire sterline.
Islanda ocupa prima pozitie, urmata de Noua Zeelanda, Suedia, Israel si Norvegia. Chile este pe un trend ascendent, insa Grecia si Turcia au parte de o scadere abrupta, iar Statele Unite, Japonia si Estonia completeaza topul pana la pozitia a 10-a.
 

Nou lansatul Index Golden Age este o medie ponderata a unor indicatori precum ocuparea fortei de munca, nivelul veniturilor si programe de calificare si training, care reflecta impactul angajatilor de peste 55 de ani pe piata muncii in 34 de tari membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD).
“Data fiind imbatranirea populatiei in tarile dezvoltate, este esential ca statele sa utilizeze cat mai bine angajatii varstnici pentru a stimula cresterea economica si a ajuta la acoperirea costurilor in crestere ale sistemului de pensii si ale sistemului sanitar. Noul nostru Index Golden Age identifica acele state care sunt deschizatoare de drumuri din acest punct de vedere: tarile scandinave, Noua Zeelanda si Israel. Marea Britanie ocupa o pozitie de mijloc, in vreme ce majoritatea statelor din Zona Euro, cu exceptia Finlandei si Germaniei, sunt in a doua jumatate a clasamentului. PwC estimeaza ca adoptarea bunelor practici din statele cu performante notabile ca Suedia ar putea duce la cresterea PIB-ului Marii Britanii cu pana 5% pe termen lung, iar potentialul este si mai mare pentru tarile aflate in josul clasamentului”, a declarat John Hawksworth, economist sef PwC si co-autor al raportului.

Articole similare

Ad