Într-o perioadă de criză economică și geopolitică, menținerea lanțului de aprovizionare în mișcare nu este un business la îndemâna oricui. Un plus de presiune asupra marilor operatori logistici vine dispre piața neagră. Pentru compania care gestionează unul dintre cele mai mari lanțuri logistice circulare din lume, rezolvarea fraudei cu paleți este pe lista de priorități.
Modelul de referință pentru economia circulară pe piața românească, datorită sistemului său logistic bazat pe paleți reutilizabili, este gestionat de CHEP, compania care a introdus pentru prima dată un astfel de sistem de transport al bunurilor în industria de supply chain. Se știe că paleții de culoare albastră sunt proprietatea CHEP și nu pot fi vânduți. Modelul de business al companiei implică returnarea acestor echipamente la propriile centre de service după utilizare, astfel încât să poată fi verificate și recondiționate în vederea reutilizării.
În contextul marcat de criza sanitară, economică și geopolitică, cererea de paleți a crescut fără precedent nu doar pe piața locală, ci și în toată Europa. Prețul cherestelei a crescut, afectând negativ producătorii de paleți. Ca atare, nu e deloc surprinzător faptul că și furturile de paleți au devenit mai frecvente, afectând atât companiile de pooling, care oferă spre închiriere paleți reutilizabili, cât și proprietarii de paleți de unică folosință.
„Paleții noștri au trezit interesul pe piața neagră de când am intrat în România. Inevitabil, unii paleți închiriați ies din supply chain-ul nostru în fiecare zi, ajungând la dealeri de paleți, în depozite necunoscute sau în spații care nu au nicio legătură cu lanțul logistic. Există persoane și companii care caută în mod activ oportunități prin care pot intra în posesia platformelor noastre. În majoritatea cazurilor, acestea sunt doar situații temporare, pentru că monitorizăm toate mișcările de paleți prin software-uri track-and-trace dedicate”, a declarat Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP România & Bulgaria.
Identificarea platformelor care lipsesc minimizează pierderile întregii industrii
Pentru a minimiza riscurile legate de integritatea activelor și a crește impactul soluțiilor de pooling, compania și-a consolidat echipa locală și europeană juridică și de protecție a activelor. „Departamentul nostru european de protecție a activelor a desfășurat numeroase investigații și procese în ultimii 20 de ani, câștigând multe cazuri în Europa. Pe piața locală, monitorizăm mișcările de paleți de zece ani și colaborăm cu Direcția de Investigare a Fraudei de câte ori se impune. Dar, considerând că numărul tranzacțiilor ilegale a crescut în ultima perioadă, e cât se poate de clar faptul că avem nevoie de o abordare coordonată în industrie pentru a reuși să combatem furtul de paleți. Lipsa de implicare în problematica practicilor ilegale cu paleți sau subestimarea anvergurii fenomenului în sine ar putea afecta toată piața, până la consumatorul final,” a adăugat Gabriel Ivan.
Piața neagră a paleților impactează agilitatea și sustenabilitatea lanțurilor logistice locale, întrucât companiile se pot confrunta cu reducerea stocurilor de echipamente de transport, ceea ce înseamnă o creștere exponențială a consumului de cherestea și costuri în creștere.
„Aceaste platforme aparent simple nu sunt ușor de înlocuit mai ales într-un sistem de pooling în care folosim doar lemn din surse sustenabile certificate și în care avem un proces de producție complex. Paleții furați sau distruși generează o lipsă de echipamente, dar și costuri suplimentare, din nevoia de cherestea pentru înlocuirea piederilor. Din aceste motive, ne vom recupera paleții oriunde ar fi în piață,” a mai explicat Gabriel Ivan.
Nevoia de alianțe împotriva fraudei cu paleți
CHEP își monitorizează digital paleții și containerele, dar aceasta nu poate fi singura soluție, potrivit oficialului companiei. „Am început să instalăm dispozitive «track and trace» și pe echipamentele de pe piața românească, pentru a avea mai multă vizibilitate și control. Experiența de până acum ne-a arătat că cele mai bune rezultate se pot obține însă printr-o foarte strânsă colaborare cu piața și vorbind cât mai mult despre practicile ilicite care ne afectează pe toți.”