Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eurojust sprijină o acțiune judiciară coordonată în România și Republica Moldova împotriva mitei la frontieră

Sprijinite de Eurojust, autoritățile judiciare și de aplicare a legii din România și Republica Moldova au întreprins acțiuni coordonate împotriva funcționarilor de frontieră care ar fi cerut și acceptat mită pentru a facilita trecerea ilegală a vehiculelor care transportau pasageri sau colete.

În timpul unei zile de acțiune, au fost reținuți 8 suspecți și au fost percheziționate 45 de locații din România și Republica Moldova. Eurojust a oferit asistență autorităților judiciare române și moldovenești pentru înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (ECI).

Pe baza dovezilor disponibile, autoritățile naționale de anchetă suspectează că anumiți polițiști de frontieră și funcționari vamali care lucrează la punctele de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova și dintre România și Ungaria au cerut și primit mită de la persoane implicate în transportul transfrontalier de pasageri și/sau colete fără autorizațiile necesare, în schimbul permiterii acestor treceri de frontieră ilicite.

De asemenea, s-ar fi primit sau acceptat mită în schimbul permiterii trecerii la frontieră a cetățenilor moldoveni care au depășit termenul de ședere în UE, fără a se aplica sancțiunile prevăzute de lege pentru aceste situații. Mita primită ar fi avut o valoare de până la 500 de euro.

Furnizarea de contracte de muncă și documente de identitate românești falsificate de către suspecții moldoveni este, de asemenea, suspectată și face obiectul unei anchete. Aceste elemente ar fi fost folosite pentru a facilita trecerea frauduloasă a frontierei de stat de către persoane care nu îndeplineau condițiile legale necesare.

În cadrul zilei de acțiune comună desfășurată în România și Republica Moldova pe 17 ianuarie, au fost efectuate 45 de percheziții. În plus, 8 suspecți au fost reținuți și vor fi prezentați judecătorului cu propuneri de arestare.

Pe lângă sprijinirea înființării ECI și asigurarea finanțării acesteia, Eurojust a facilitat în mod activ cooperarea judiciară internațională prin organizarea unei reuniuni de coordonare, prin facilitarea schimbului de informații și probe relevante în cadrul ECI și prin facilitarea executării a două ordine europene de anchetă emise față de un stat care nu participă la ECI.

În România au luat parte la anchetă Direcția Națională Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție din cadrul Poliției Române, iar în Republica Moldova: Procuratura Anticorupție, Serviciul Anticorupție și Protecție Internă.

Articole similare

Ad