Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asistență pentru dezmembrarea rețelei de trafic de migranți condusă de pakistanezi în România, Italia și Austria

Autoritățile din România, Italia și Austria au dezmembrat o rețea infracțională care a abuzat de vizele de muncă pentru a introduce ilegal peste 500 de migranți pakistanezi, bengalezi și egipteni în diferite state membre ale UE. În total, 12 suspecți au fost identificați în mod oficial și vor fi inculpați în timpul unei zile de acțiune cu sprijinul activ al Eurojust și Europol. De asemenea, Eurojust a ajutat la înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (ECI) în acest caz.

Rețeaua de trafic de migranți își făcea reclamă online pentru serviciile sale, dar membrii grupului de crimă organizată (GCO) cu sediul în Pakistan recrutau, de asemenea, migranți la nivel local. Rețeaua infracțională și-a început activitățile în ianuarie 2021 și a funcționat până de curând. În UE, OCG a operat din România, Italia și Austria și se estimează că a câștigat cel puțin un milion de euro cu activitățile lor ilegale.

Traficanții obțineau vize de muncă românești pentru migranți printr-o serie de societăți legate între ele, înființate în acest scop, și îi plasau în București și Brașov. De acolo erau transportați în zona de frontieră de lângă Timișoara, de unde erau traficați în continuare în Italia, Austria și Germania. Aceste călătorii ulterioare se făceau fie prin trecere ghidată pe jos peste graniță, fie în camioane.

Investigațiile au fost lansate în România în luna august a anului trecut și au identificat 15 suspecți și 5 întreprinderi înființate pentru activități de contrabandă. În cursul zilei de acțiune, au fost percheziționate în total 29 de locuri și a fost confiscată o valoare estimată de 14.000 EUR în numerar.

Eurojust nu numai că a asistat la înființarea ECI între România, Italia și Europol, dar a oferit și sprijin judiciar transfrontalier suplimentar în timpul acțiunii. Europol a oferit sprijin analitic elaborat și cooperare operațională și a facilitat schimbul de informații.

Operațiunea la fața locului s-a desfășurat la cererea următoarelor autorități și de către acestea:

  • România: Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Teritorială Brașov; Biroul de Combatere a Criminalității Organizate Brașov
  • Austria: Parchetul din Salzburg; Biroul de poliție judiciară de stat din Salzburg
  • Italia: Procuratura din Udine; Carabinieri, Grupul operativ special al Unității anticriminalitate din Udine.

Articole similare

Ad