Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană a publicat pachetul de proceduri din noiembrie privind încălcarea dreptului comunitar 

Comisia Europeană a anunțat evaluarea pachetului său de proceduri din noiembrie privind încălcarea dreptului comunitar, astfel au fost luate decizii importante pentru asigurarea respectării legislației UE.

Deciziile acoperă diverse domenii politice ale UE și au ca scop principal asigurarea aplicării corecte a legislației UE în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Comisia a încheiat un total de 73 de cazuri, indicând rezolvarea problemelor cu statele membre fără a continua procedurile.

În privința Directivei privind deșeurile, Comisia Europeană a demarat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, trimițând scrisori de punere în întârziere către Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, România și Austria. Aceste acțiuni vizează remedierea deficiențelor în transpunerea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile, modificată prin Directiva (UE) 2018/851/UE. Directiva impune obiective juridice obligatorii pentru reciclarea și pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor municipale, având termenul limită expirat la 5 iulie 2020. Până în prezent, statele membre menționate nu au transpus corespunzător această directivă în legislația lor națională.

De asemenea, Comisia Europeană a solicitat României să abordeze și problemele legate de deteriorarea unui corp în apă, în contextul construcției de hidrocentrale de mici dimensiuni. Prin trimiterea unei scrisori suplimentare de punere în întârziere, Comisia a evidențiat neconformitatea cu Directivele-cadru privind apa și Habitate, în ceea ce privește autorizarea și construcția centralelor hidroelectrice mici. Autoritățile române au respectat parțial angajamentele, dar nu au modificat autorizațiile pentru a remedia deteriorarea identificată. Totodată, Comisia a acordat două luni pentru un răspuns și o remediere, avertizând cu un aviz motivat în absența unei soluții satisfăcătoare.

Comisia Europeană a solicitat Bulgariei, Irlandei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României și Suediei să respecte legislația UE privind poluarea atmosferică. Prin trimiterea unei scrisori suplimentare de punere în întârziere către trei state membre și un aviz motivat către altele, Comisia a remarcat neconformitatea cu angajamentele de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici, conform Directivei 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale. Această măsură vizează îmbunătățirea calității aerului și protejarea sănătății umane și a mediului. Statele membre au acum obligația de a corecta deficiențele semnalate de Comisie.

O altă observație a fost emisă cu un aviz motivat către Austria și România, solicitându-le să transpună normele UE referitoare la acțiunile reprezentative pentru protecția consumatorilor, conform Directivei (UE) 2020/1828. Această directivă permite organizațiilor de consumatori și organismelor publice desemnate să acționeze în instanță împotriva practicilor ilegale ale comercianților în numele consumatorilor. Austria și România au două luni pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să le trimită în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a emis un aviz motivat către România, Slovenia și Slovacia, solicitându-le să corecteze neconformitățile în transpunerea Directivei 2013/48/UE privind dreptul de acces la un avocat și dreptul de a comunica în caz de arestare. Această directivă având ca scop asigurarea accesului la un avocat încă de la începutul procedurilor pentru persoanele aflate în arest, inclusiv cele vizate de un mandat european de arestare. România trebuie să ajusteze excepțiile privind informarea unei terțe persoane despre privarea de libertate și condițiile în care un suspect sau acuzat poate renunța la dreptul de a avea acces la un avocat. Statele membre au două luni pentru a răspunde la preocupările exprimate de Comisie, iar în absența unei soluții satisfăcătoare, Comisia poate decide să trimită cazurile la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Articole similare

Ad