Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu MKOR: Unul din doi români, preocupați de acoperirea cheltuielile de bază

Studiul MKOR Employee Sentiment 2024 a analizat percepțiile angajaților români în legătură cu mediul profesional, concentrându-se pe categoria Millennials, liber profesioniști și persoanele cu venituri mici. Conform acestuia, 20% dintre acești angajați consideră că siguranța locului de muncă a scăzut în 2023.

Studiul a urmărit evoluția între anii 2022 și 2023, tot astfel și perspectivele pentru acest an, evidențiind provocările cu care se confruntă angajații români în privința condițiilor de muncă și progreselor în carieră.

În 2023, incertitudinea în cadrul pieței muncii a crescut cu 8% față de 2022, în timp ce volumul de muncă a înregistrat o creștere similară de 8% pentru 49% dintre angajați, cu accent pe Millennials și persoanele cu venituri mari. De asemenea, 4 din 10 angajați au beneficiat de creșteri salariale în 2023, ceea ce reprezintă o creștere de 7% față de anul anterior, în special pentru Millennials și angajații full-time.

24% dintre angajați au avut acces anul trecut la oportunități de dezvoltare profesională, cum ar fi traininguri sau promovări, în special femeile, angajații part-time și cei din Generația Z.

2 din 10 angajați intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni

Conform studiului MKOR, factorii principali care influențează decizia angajaților de a-și schimba locul de muncă sunt veniturile mai mari, menționate de 80% dintre respondenți, urmate de mai multe beneficii extrasalariale, menționate de 37%, și siguranța locului de muncă, menționată de 33%. 8 din 10 tineri ar fi dispuși să-și schimbe jobul pentru un venit mai mare, în special bărbații, cu vârste de peste 26 ani și părinții cu copii minori.

„Ne-am dorit să aflăm ce planuri și așteptări au angajații, dar și îngrijorările lor în plan personal. În cadrul acestui studiu, analizăm retrospectiv anul 2023 din perspectiva angajaților, prin prisma unor indicatori cheie: siguranță, aspecte financiare, oportunități de creștere, volum de muncă, flexibilitate și dinamica echipei. Conform datelor analizate, piața muncii a fost marcată de o serie de tendințe contrastante care au afectat direct experiența angajaților în 2023.”,

a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Gen Z: 7 din 10 tineri își doresc să lucreze de acasă sau remote

Pentru Generația Z, flexibilitatea la locul de muncă reprezintă o prioritate și puțini tineri sunt dispuși să facă compromisuri în acest sens. Conform studiului, 7 din 10 tineri preferă să lucreze de acasă sau în regim remote, în timp ce 2 din 10 doresc să aibă posibilitatea de a lucra de acasă cel puțin trei zile pe săptămână. În plus, 8 din 10 tineri indică faptul că principala lor motivație pentru a-și schimba locul de muncă este o propunere financiară mai competitivă.

Potrivit studiului, programul de muncă flexibil este considerat important de către 37% dintre respondenți, iar oportunitățile de avansare în carieră sunt prioritare pentru 27% dintre aceștia. De asemenea, se observă că, în medie, tinerii se așteaptă să rămână în aceeași poziție timp de un an înainte de a fi promovați.

Așteptări pesimiste privind evoluția pieței muncii din România

Conform studiului, 7 din 10 persoane sunt de părere că numărul șomerilor va crește în 2024, în timp ce 3 din 10 consideră că situația organizației lor de lucru se va înrăutăți în acest an. Cu toate acestea, 54% dintre respondenți afirmă că au o echipă stabilă și au rămas alături de același număr de colegi. În ceea ce privește aspectele personale, pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază reprezintă principala preocupare în ceea ce privește situația lor financiară.

Nivelul salariilor reprezintă una dintre principalele îngrijorări pentru tinerii din România, menționată de 40% dintre respondenți, urmată de sănătatea fizică, care este o preocupare pentru 38% dintre aceștia. Studiul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 4.524 persoane. Mai multe informații din cercetare pot fi accesate pe link-ul https://mkor.ro/studii/employee-sentiment-2024/

Articole similare

Ad