Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia UE închide în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România

Comisia Europeană (CE) a anunțat oficial închiderea Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România. Mecanismul a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și României la Uniunea Europeană, pentru a monitoriza și facilita progresul în domeniile reformei judiciare, combaterii corupției și a crimei organizate. Comisia a luat acum decizia de a abroga cele două decizii care au instituit MCV pentru cele două țări.

„Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele pe care le-au făcut de la aderarea lor la UE. Statul de drept este una dintre valorile noastre comune fundamentale ca Uniune, iar ambele state membre au arătat rezultate importante în ultimii ani. Astăzi recunoaștem aceste eforturi punând capăt MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual al statului de drept, ca pentru toate statele membre.”,

a declarat Președintele Ursula von der Leyen.

Începând din 2007, CE a monitorizat periodic progresul reformelor din Bulgaria și România prin intermediul MCV. În octombrie 2019, CE a emis ultimul raport MCV pentru Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul pentru România. În ambele cazuri, Comisia a concluzionat că cele două țări au îndeplinit satisfăcător obligațiile MCV stabilite la momentul aderării lor la Uniunea Europeană și au fost îndemnate să continue să pună în aplicare angajamentele specificate în concluziile rapoartelor. Acest proces a fost finalizat în iunie 2023, semnalând un progres semnificativ în domeniul reformei.

La data de 5 iulie 2023, Comisia a informat atât Consiliul, cât și Parlamentul European cu privire la intenția sa de a închide oficial MCV pentru Bulgaria și România, după ce toate angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor MCV au fost implementate.

Comisia așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre.

Articole similare

Ad