Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană a propus amânarea obligativității echipării vehiculelor înmatriculate după 21 august 2023 cu tahografe SMT2 până la finalul anului

Comisia Europeană a propus o perioadă de grație de până la sfârșitul anului pentru echiparea camioanele și autocarele înmatriculate după 21 august 2023 cu noul tahograf inteligent versiunea 2 (SMT2), atât pentru transport național, cât și internațional. Decizia este luată în contextul lipsei de aparate tahograf de ultimă generație la furnizori.

Statele membre pot acorda operatorilor derogare până la 18 august 2025 pentru a echipa vehiculele grele înmatriculate între 21 august 2023 și 31 decembrie 2023 cu dispozitive SMT2. Această dată este aliniată cu termenul limită de modernizare pentru vehiculele care nu sunt echipate cu dispozitive SMT2, angajate în operațiuni de transport internațional.

Mai multe state membre au acordat deja individual perioade de grație, pentru a nu înregistra blocaje în transportul de mărfuri și pasageri.

Noile dispozitive SMT2 vin cu o serie de beneficii. În comparație cu versiunea 1 a tahografului inteligent, SMT2 include caracteristici suplimentare, cum ar fi înregistrarea automată a punctelor de trecere a frontierei, și permite inspectorilor de trafic să vizualizeze datele de la distanță. Se asigură astfel monitorizarea respectării timpilor de conducere și de odihnă, a regulilor privind cabotaj și chiar detașarea șoferilor.

„Solicităm Comisiei Europene să stabilească un sistem de monitorizare a procesului de echipare retrofit a camioanelor și autocarelor cu tahografe SMT2. De asemenea, IRU va stabili propriul sistem de monitorizare, pentru a putea reacţiona la timp în cazul în care procesul de retrofitting va întârzia“, a declarat Raluca Marian, directorul IRU EU Advocacy. În România, Autoritatea Rutieră Română (ARR) a început eliberarea cardurilor compatibile cu tahografele inteligente de generația a II-a versiunea 2 încă din 17 august 2023, tarifele rămânând neschimbate. Până în prezent au fost eliberate deja 15.000 de astfel de carduri și nu au fost primite încă solicitări pentru preschimbarea cardurilor compatibile cu tahografele de generația a II-a versiunea 1, a căror eliberare s-a făcut din 2020 și până pe 16 august 2023 inclusiv.

Articole similare

Ad