Prețurile pentru gazele naturale din Europa au scăzut vineri, 17 februarie, sub 50 de euro/MWh, fiind cel mai mic preț înregistrat în ultimele 17 luni. Deși, criza energetică din ultimele decenii din regiune se atenuează, apar semne că acest moment ar putea fi însă de scurtă durată.
Totodată, temperaturilor mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă, au redus nevoile de încălzire în Europa, „dar și ca urmare a concurenței limitate pentru gazul natural lichefiat (GNL).
La bursa TTF din Olanda, care este de referință în Europa, prețul gazului se tranzacționa vineri cu 5%, mai puțin de 50 euro/MWh, atingând cel mai scăzut nivel de preț din septembrie 2021.
Prețurile au scăzut deja cu peste 80% față de finalul lunii august 2022, puțin sub 350 de euro/MWh, când rezervele tot mai reduse de gaz rusesc au lovit Europa, afectând economia regiunii și împingând inflația la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii. Acum, însă, asistăm la o redresare bruscă, având în vedere vremea relativ blândă din timpul iernii, eforturile de reducere a consumului de energie și fluxurile puternice de gaze naturale lichefiate din SUA către Qatar.
În același timp, pe măsură ce Europa se apropie de finalul sezonului de iarnă, instalațiile de depozitare a gazelor naturale sunt pline în proporție de aproximativ 65% – cu mult peste media pe 10 ani de 54% pentru această perioadă a anului. De asemenea, se înregistrează o creștere a producției de electricitate din surse de energie alternativă, inclusiv energie eoliană și nucleară. În plus, eforturile de economisire a energiei depuse de gospodării și întreprinderi au contribuit la evitarea deficitelor energetice. Noile date au arătat că cererea de gaze din Germania a fost cu aproximativ 8% mai mică la începutul lunii februarie decât media pe patru ani până în 2022. Între timp, Europa continuă să caute alternative la livrările de gaze rusești, inclusiv din Qatar și Oman, în timp ce al doilea mare exportator american de gaze naturale lichefiate, Freeport, a reluat livrările după mai multe luni de întrerupere din cauza unui incendiu.
Cu toate acestea, analiștii se îndoiesc că scăderea prețurilor va dura mai mult timp. Dacă în funcție de cerere scad prețurile, gazul ar putea fi mai economic pentru producerea de energie electrică în Europa decât alternativele, precum cărbunele.
„Prețurile la gaze au scăzut până la un interval care sugerează că acum este mai profitabil să faci să funcționeze cele mai eficiente centrale pe gaz, decât cele mai puțin eficiente centrale pe cărbune”,
a remarcat analistul Stefan Ulrich, de la Bloombergnef.