DSV Road, a treia cea mai mare companie de transport rutier de mărfuri din România și Europa, estimează că piața de transport de mărfuri din România continuă să crească și în 2023, însă nu la nivelul anului trecut. România devine un pol important pe harta transportului internațional, și datorită preluării unei părți importante a transporturilor dinspre și către Ucraina, iar serviciile de transport care ajută companiile să-și reducă cheltuielile – grupaje sau transportul intermodal – vor fi cele mai căutate pe parcursul anului, sunt de părere oficialii companiei.
“Evoluția pieței din România este în strânsă legătură cu situația de la nivel macro, cu ce se întâmplă pe celelalte piețe, contextul regional. Urmărim mereu factorii externi, iar dacă privim anul 2023 ne așteptăm mai ales la o consolidare a avansului important obținut anul trecut, unul după perioada de pandemie. Cu toate că efectele inflației s-au făcut resimțite, vedem potențial de creștere pe serviciile de transport, în special cele de tip grupaj și intermodal, iar reașezarea unor rute de transport, în urma războiului, va genera noi creșteri”, a declarat Sergiu Iordache, Managing Director DSV Road.
Piața de transport continuă să crească
Conform previziunilor DSV Road, piața de transport din România va continua să crească în acest an, însă nu va depăși nivelul din 2022. Mai exact, în 2023, ritmul de creștere al acestei industrii va încetini ca urmare a reducerii consumului, pe fondul inflației crescute.
De altfel, industria de transport din România este una dintre cele mai stabile ramuri ale economiei, cu creșteri continue, chiar și în perioade de crize.
În acest context, DSV Road estimează o creștere de 10% a business-ului local, ceea ce va duce la o consolidare a avansului accelerat din 2022, când a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro, mai mare cu 40% decât în anul anterior.
România devine o destinație tot mai interesantă pe harta internațională a transportului de mărfuri, din mai multe motive, printre care războiul din Ucraina, care a mutat o parte de trafic în țara noastră, proiectele de infrastructură pentru dezvoltarea de autostrăzi și căi ferate și proiectele realizate cu bani europeni, care au ajutat la dezvoltarea business-urilor din România.
România înregistrează în ultima perioadă un avans important atât pe categorii tradiționale de export, cât și pe unele noi. Diversificarea economiei locale a crescut tot mai mult, iar România a urcat în topurile internaționale care analizează nivelul de complexitate al economiilor lumii, fiind a 19-a cea mai complexă și sofisticată țară din 133 de țări din lume, după un avans de 20 de locuri în doar câțiva ani, conform unei analize realizate de Universitatea Harvard.
Cerere în creștere pentru grupaje și intermodal
Transportul de tip grupaj continuă să fie cel mai solicitat mod de transport la nivel de piață, în special pentru import, dar din ce în ce mai mult și pentru export, datorită optimizării costurilor cu până la 80% pentru companii, în condițiile menținerii rapidității livrării către destinatari diferiți.
Creșterea tansportului de tip grupaj este susținută tot mai mult de dezvoltarea e-commerce și a serviciilor online și de trendul de minimizare a stocurilor.
În cadrul DSV Road, serviciul de transport grupaj este cel mai solicitat serviciu, reprezentând 60% din business-ul companiei. În 2022, cererea pentru grupaj a crescut cu 40% în cadrul companiei de transport.
Pe locul al doilea în topul celor mai solicitate servicii este transportul intermodal, segment pe care se estimează o creștere a cererii de cel puțin 20% în 2023. Transportul intermodal devine tot mai important pe piața de transport din România datorită costurilor mai reduse și efectelor
Piața de logistică și transporturi din România va fi într-o continuă transformare, în contextul în care digitalizarea redefinește modul în care sunt gândite operațiunile și serviciile din acest sector. Soluții precum cele de urmărire a transportului de mărfuri, direct de către clienți, cum este aplicația ETA de la DSV Road, vor fi utile mai ales în condițiile în care contextul actual va menține problema legată de creșterea numărului de ore de așteptare la graniță.
DSV Road se așteaptă ca provocările industriei de transport din acest an să ducă la o dinamică pozitivă și să consolideze poziția pieței românești, una dintre cele mai importante piețe din regiune.