Potrivit CLIVE Data Service, parte a Xeneta, platforma de analiză comparativă a tarifelor de transport maritim și aerian, “este timpul pentru o nouă baza de referință˝ deoarece capacitatea de transport aerian de mărfuri a depășit în februarie nivelul de dinaintea pandemiei pentru prima dată în ultimii 4 ani. În același timp, volumele globale de transport aerian de mărfuri au scăzut cu -4% de la an la an în luna februarie.
Același studiu arată că în februarie, capacitatea globală de transport aerian de marfă a crescut pentru a unsprezecea lună consecutivă, cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut în timp ce rata medie globală la vedere a transportului aerian de marfă la nivel mondial, de 2,73 USD pe kg, a scăzut cu -35% de la an la an, dar a rămas cu +52% peste nivelul de dinainte de pandemie, înregistrat în 2019.
Niall van de Wouw, Chief Airfreight Officer la Xeneta, a declarat că cele mai recente date arată că este momentul ca industria să renunțe la comparațiile pre-Covid și să recunoască o nouă bază de referință pentru creșterea pieței de transport aerian de mărfuri.
“CLIVE Dată Services a fost unul dintre primii analiști din industrie care a comparat datele față de nivelul de dinaintea pandemiei, deoarece era nevoie de o comparație la momentul respectiv pentru a măsura cu acuratețe performanța transportului aerian de marfă. Dar fascinația și retorica în jurul ratelor de transport aerian de marfă care se întorc la nivelul din 2019 trebuie înlocuite cu o analiză pe baza componentelor inflaționiste pe care le vedem acum. Numiți-mi un serviciu sau un produs pe care l-ați achiziționat în urmă cu patru ani și pentru care plătiți același preț și acum. Industria de transport aerian de mărfuri ar trebui să se concentreze asupra locului de unde va veni creșterea, deoarece volumele generale de transport aerian de mărfuri au înregistrat o creștere negativă timp de patru ani, iar pe baza primelor două luni ale anului 2023 sunt încă -8% în ceea ce privește greutatea taxabilă în comparație cu acum patru ani. Aceasta nu este o piață în creștere”, a spus el, adăugând că 2019 a fost, de asemenea, un an relativ slab pentru transportul aerian de mărfuri după un 2018 plin de avânt.
El a adăugat: “Volumele nu sunt acolo, zborurile sunt mai puțin pline, iar mai multe capacități vor veni în aprilie, odată cu începerea programului de zboruri de vară, așa că nu văd schimbări fundamentale care să ajute condițiile actuale ale pieței. Există o speranță și o așteptare de creștere a volumelor în trimestrul al treilea, pe măsură ce companiile își refac stocurile, dar când vorbesc cu expeditorii, nu aud pe nimeni spunând că va expedia mai mult transport aerian. Dacă se va produce o reaprovizionare, mulți expeditori vor căuta în primul rând să folosească moduri de transport mai ieftine și, din punctul în care ne aflăm acum, chiar dacă va exista un impuls, s-ar putea ca până la sfârșitul anului să asistăm la o creștere globală zero pentru transportul aerian general de marfă.”
Piața, a spus el, va fi deosebit de dificilă pentru operatorii de manipulare a mărfurilor, care depind de aportul de volum.
Cele mai recente date CLIVE privind greutatea globală taxabilă au fost calculate pe baza cifrelor din ianuarie și februarie. Acestea au arătat o scădere anuală de -6% în primele două luni ale anului 2023. Factorul de încărcare dinamic mediu global, care măsoară factorul de încărcare a încărcăturii luând în considerare atât perspectivele de volum și greutate a încărcăturii transportate, cât și capacitatea disponibilă, s-a situat la 57% în februarie, cu 8% mai puțîn decât în aceeași lună a anului trecut.
Lipsa forței de muncă și acțiunile sindicale au continuat să reprezinte provocări pentru industria globală a transportului aerian de mărfuri. Grevele recente din aeroporturile germane din 17 februarie au avut un impact profund asupra capacității de transport aerian de marfă. Vineri, 17 februarie, capacitatea de expediere a mărfurilor din Frankfurt a scăzut brusc cu 60% față de săptămâna precedentă.
Pe piața transportului aerian de mărfuri se înregistrează adesea o creștere a transporturilor de flori cu două săptămâni înainte de Ziua Îndrăgostiților, așa cum s-a întâmplat și în acest an, dar în diferite grade pe diferite rute comerciale. Costurile ridicate ale transportului, ale îngrășămintelor și ale forței de muncă, precum și consumatorii afectați de criza costului vieții au diminuat volumele de marfă din Kenya și Etiopia către Amsterdam, de exemplu. Acestea au fost sub nivelurile înregistrate în trei din ultimii patru ani. Cu toate acestea, inflația pare să fie mai puțin resimțită de consumatorii americani, deoarece volumele de încărcături de flori din Columbia și Ecuador către Miami au rămas puternice, depășind rezultatele din ultimii patru ani.
Pe ruta Asia-Pacific către Europa, rata medie la vedere a fost de 3,84 USD pe kg în februarie, în scădere cu -9% față de luna trecută și cu -48% față de anul trecut, dar a rămas cu 74% peste nivelul de dinaintea pandemiei. La nivel de subregiune, rata spot din februarie din Asia de Sud-Est către Europa a scăzut considerabil -63% față de anul trecut, ajungând la 2,68 USD pe kg, cu doar 38% peste nivelul de dinaintea pandemiei, în timp ce ratele spot din China și din alte regiuni din Asia de Nord-Est (cum ar fi Hong Kong, Japonia și Coreea de Sud) au rămas ridicate la 3,93 USD pe kg și, respectiv, 4,75 USD pe kg. Din cauza deficitului de capacitate și a creșterii costurilor de operare pe aceste rute, tarifele spot pentru transportul aerian de marfă au fost cu 80% și 93% peste nivelurile anterioare pandemiei.