Guvernul danez a anunțat că vor lua măsuri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, conform unui acord politic recent aprobat, va introduce o taxă rutieră pentru vehiculele grele de marfă, bazată pe emisiile de CO₂, care se va aplica pe mai multe drumuri începând cu 2025.
Ulterior, costurile vor fi extinse pentru toate drumurile publice din rețeaua rutieră daneză până în 2030, relatează presa locală.
În urma acordului, începând cu 1 ianuarie 2025, vehiculele grele de marfă vor plăti o taxă de drum bazată pe kilometrii parcurși în funcție de emisiile de CO₂, iar vehiculele cu emisii zero vor beneficia de cea mai mică taxă.
În timp ce taxa pentru camioanele convenționale, precum cele care funcționează pe benzină sau motorină, vor avea o taxă de aproximativ 1,3 coroane daneze pe kilometru în 2030, cele cu emisii zero, electrice, vor plăti o taxă de 0,2 coroane daneze pe kilometru. Taxa se va aplica camioanelor de mare tonaj cu o greutate de 12 tone sau mai mare începând cu 2025, urmând să se extindă pentru a include din 2027 și camioanele mai mici, astfel încât să acopere întreaga rețea de drumuri publice începând cu 2028.
Într-o intervenție la canalul local de știri, Carsten Lauritzen, directorul asociației industriale DI Transport, a criticat noua taxă rutieră, afirmând că nu este doar o inițiativă de salvare a climei, ci mai degrabă un exercițiu de generare de venituri pentru stat. Totodată, a adăugat că, în cele din urmă, va afecta competitivitatea și locurile de muncă din Danemarca, deoarece companiile nu vor putea decât să transfere costurile lor crescute către consumatori. În prezent, doar un procent din vehiculele grele de marfă din Danemarca funcționează cu combustibili verzi, iar infrastructura pentru stațiile de încărcare electrică nu este încă pusă la punct. De asemenea, Carsten Lauritzen subliniază că efectul reducerii va afecta puternic industria.