Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Iranul confiscă al doilea petrolier, sporind temerile legate de transportul maritim

Iranul a confiscat un al doilea vas petrolier în mai puțin de o săptămână, sporind tensiunile pentru transportul maritim pe unul dintre cele mai importante coridoare comerciale din lume.

Marina Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a capturat petrolierul Niovi, sub pavilion Panama, miercuri, 3 mai, în jurul orei locale 06:20, în timp ce acesta tranzita Strâmtoarea Ormuz, potrivit unei declarații a Marinei americane.

Incidentul este cea mai recentă izbucnire a unei dintre cele mai bogate regiuni petroliere din lume. Sute de petroliere trec prin strâmtoare în fiecare lună în drum spre și dinspre porturile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak și Kuweit.

Niovi a părăsit Dubai și se îndrepta spre portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite când „o duzină de ambarcațiuni de atac rapid ale IRGCN au atacat nava în mijlocul strâmtorii”, potrivit SUA. Nava a fost forțată să se îndrepte spre apele teritoriale iraniene din largul coastei Bandar Abbas, a precizat aceasta. Serviciul iranian de știri Tasnim a relatat că forțele navale iraniene au capturat un petrolier străin în Strâmtoarea Ormuz, fără a oferi mai multe detalii.

Nava, construită în 2005, este un superpetrolier capabil să transporte 2 milioane de barili de țiței, arată datele de urmărire a navelor compilate de Bloomberg. Acesta părea să fie gol în prima parte a zilei de miercuri, potrivit ultimului semnal de la sistemul de navigație al navei, care include date privind pescajul.

Contractele futures de referință la nivel mondial pentru țițeiul Brent s-au stabilizat după ce miercuri au scăzut cu până la 2,4%, tranzacționându-se sub 75 de dolari pe baril pentru prima dată din martie. Marina iraniană a capturat nava Advantage Sweet, sub pavilionul Insulelor Marshall, în apele internaționale, pe 27 aprilie. Nava a navigat spre Bandar Abbas, unde este reținută împreună cu echipajul său. Unii oficiali americani cred că această mișcare a fost o represalii împotriva unei decizii a Departamentului de Justiție de a forța un petrolier care se îndrepta spre China cu petrol iranian să se redirecționeze spre America, a relatat Financial Times.

Articole similare

Ad