Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii şi fermierii polonezi se plâng continuu de concurenţa ucraineană

După grevele fermierilor polonezi, care au cerut interzicerea importurilor de cereale ucrainene în Polonia şi subvenţii pentru pierderile suferite din cauza invadării nu numai a pieţei poloneze, ci şi a pieţei europene, de cereale ucrainene ieftine, fermierii ucraineni au ripostat şi ei. La grevele organizate la oraşele de graniţă, fermierii ucraineni au protestat cu sloganuri: „Porc polonez Idzi… go home”. „La voi subvenții, la noi război”, „Fermierii polonezi condamnă la moarte satele și vacile ucrainene”.

Dar nu numai fermierii polonezi protestează împotriva concurenţei ucrainene. Transportatorii polonezi atrag atenţia că în multe cazuri camioanele ucrainene trec de multe ori graniţa fără încărcătură, deoarece nu mai au ce să încarce în Ucrana în afară de cereale, şi încarcă în Polonia pentru vestul Europei şi invers. Sunt zile în care vămile dintre Polonia şi Ucraina sunt tranzitate aproape exclusiv de camioane ucrainene.

Tarifele oferite de transportatorii ucraineni sunt mult sub cele oferite de polonezi deoarece costurile lor sunt mult mai mici decât ale polonezilor. Şoferii polonezi ajung, cu tot cu taxe, la salarii de circa 3.000 de euro pe lună, pe când şoferii ucraineni nu câştigă nici la jumătate.

În mod normal, intrarea fără încărcătură şi preluarea de mărfuri pentru a efectua transporturi interne pe tertoriul unei ţări europene reprezintă o încălcare a acordului dintre Ucraina și Uniunea Europeană, însă puţini poliţişti opresc camioanele ucrainene.

În contextulo pieţei concurenţiale din regiune şi din toată Europa, unele firme poloneze nu sunt capabile să concureze în aceste condiții și își vând camioanele chiar ucrainenilor.

Articole similare

Ad