Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Până în 2025 controlul la distanţă al tahografului devine o obişnuinţă

Pachetul Mobilitate prevede că noile tahografe vor fi introduse obligatoriu din 21 august anul acesta pentru toate vehiculele noi, până pe 31 decembrie 2024 pentru toate camioanele și autobuzele înmatriculate pentru prima dată și până la 20 august 2025 pentru toate camioanele și autobuzele utilizate în mod comercial în transportul internațional.

Noile tahografe vor permite inspectorilor de transport rutier să descarce de la distanță 25 de parametri (cele actuale permit descărcarea doar a 19 parametri), datorită cărora ofițerii vor primi indicații privind o potențială manipulare a unui vehicul în trecere. Serviciile de control vor putea afla dacă un anumit șofer a depășit timpul de conducere: continuu, zilnic, săptămânal sau chiar bisăptămânal.

Până în 2025, autorităţile sunt obligate să implementeze sisteme de control care să permită citirea de la distanță a datelor din tahografele inteligente de nouă generație. În acest fel, inspecțiile vor spori cu mult detectarea încălcării timpului de lucru al șoferilor.

Tahograful de a doua generație va fi echipat cu un receptor de navigație prin satelit și cu un modem DSRC (Dedicated Short Range Communication) pentru controlul de la distanță. Confederația Organizațiilor de control al respectării legislației în domeniul transportului rutier (CORTE) se concentrează pe dezvoltarea unor modalități de colectare și analiză a datelor digitale prin intermediul tahografului și pe schimbul de informații între țări. Aplicarea inteligentă a legii este menită să prevină perturbarea lanțului de aprovizionare și să asigure funcționarea liberă a transporturilor. Serviciile de control utilizează tehnologii digitale (inclusiv tehnologiile DSRC) pentru a detecta neconformitățile prin intermediul unei analize bazate pe riscuri. Acesta este un domeniu de interes deosebit pentru serviciile de control, deoarece selectarea unor vehicule specifice pentru inspecții suplimentare pe baza citirii de la distanță a datelor tahografului îmbunătățește semnificativ activitatea inspectorilor. Citirea de la distanță a tahografelor este utilizată, printre altele, de serviciile poloneze și olandeze.

Articole similare

Ad