Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Poliţiştii francezi încearcă să prindă în flagrant şoferii care petrec în cabină pauza de 45 de ore. Amenzile s-au mărit de la 750 de la 5.250 de euro.

Primul semn că poliţiştii francezi sunt mai atenţi la amendarea şoferilor pentru petrecerea repausului de 45 de ore în cabină este un articol publicat de publicaţia franceză Les Routiers, care, relatând cazul a doi şoferi români amendaţi cu 5.250 de euro fiecare pentru că au petrecut pauza de 45 de ore în cabina camionului, adaugă în final că « în ceea ce priveşte această infracțiune specifică de efectuare a unei perioade de odihnă la bordul unui vehicul, inspectorii nu mai pot cere dovada de cazare. Ei trebuie să îi surprindă pe șoferi în flagrant în timp ce se odihnesc în repausul de 45 de ore în cabină. Sau trebuie să îi determine să dea declarații care să îi implice pe angajatorii lor.»

Jurnaliştii de la Les Routiers susţin că cei doi şoferi au fost prinşi în cabinele camioanelor în timpul unui control efectuat de DREAL în aria de serviciu Saint-Michel-de-Maurienne. Fiecare a fost amendat cu 750 de euro pentru o infracțiune de clasa a 5-a pentru “efectuarea unui repaus la bordul vehiculului” în temeiul articolului R. 3315-11; La fiecare s-a adăugat încă 4.500 de euro pentru “omisiunea companiei de a lua măsuri pentru ca şoferii să petreacă perioada de repaus săptămânal de 45 de ore în afara vehiculului”, în temeiul articolului L. 3315-4.1.

Astfel, se poate ca francezii să se fi conformat solicitărilor Comisiei Europene de a nu mai solicita dovada cazării şi ori fac controalele luni dimineaţa în zonele de parcare, pentru a-i prinde pe şoferi în flagrant, în cabină, ori îi fac pe şoferi să mărturisească faptul că au petrecut pauza de repaus săptămânal normal în cabina camionului. În schimb, au mărit cuantumul amenzii sau mai bine zis al depozitului solicitat pentru a nu sechestra camioanele.

Reamintim că pe Franţa şoferii nu trebuie să dea semne că înţeleg ce îi întreabă poliţiştii, ci trebuie să ceară traducător pentru a comunica cu poliţiştii pentru a avea şanse de a câştiga în instanţă în caz de contestaţie. Sau să specifice pe procesul verbal, la observaţii, în limba română, că nu au înţeles de ce au fost amendaţi şi că au semnat procesul verbal pentru a nu bloca autovehiculul şi a-şi putea continua cursa.

Articole similare

Ad