Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Polonezii nu manifestă prea mult entuziasm față de tranziția energetică în transporturi

Într-un raport al Asociației poloneze de transport și logistică (TLP) se arată că, deși companiile poloneze realizează cele mai mari volume de transport pe piața internă, creșterea industriei se datorează în principal serviciilor cross trade și cabotajului, care din 2010 încoace au înregistrat un progres mediu anual al performanței transporturilor de 8,9%.

Această situație a dus la o cerere mare de echipamente moderne de transport, iar sondajul cantitativ realizat de TLP și Spotdata arată că 72% dintre companii intenționează să achiziționeze vehicule noi în următorii cinci ani – rezultat similar celui de la sondajul corespunzător din 2021, în ciuda faptului că în ultimul an cererea de servicii de transport a încetinit. Iar un procent atât de mare de firme care au intenția de a investi arată că transportatorii polonezi își evaluează favorabil perspectivele pe termen lung.

Pe de altă parte, procentul companiilor care planifică investiții mari în vehicule alternative este încă relativ limitat: cel mult 33% sunt interesate de vehicule cu biodiesel, 18% de vehicule electrice, 15% de vehicule pe hidrogen și 11% de vehicule cu gaz (GNL, BioLNG și CNG). Trebuie să ținem cont totuși de faptul că studiul a fost realizat într-un moment în care prețurile gazelor erau de două ori mai mari decât la jumătatea lui 2023, deci aceste preferințe pot fi acum diferite.

Oricum, entuziasmul pentru tranziția energetică în transporturi nu este ridicat, iar motivele sunt, în ordine, deficiențele din infrastructura poloneză și europeană (scor de 8,4 pe o scară de la 0 la 10), reticența clienților de a suporta costurile (8,2 puncte), fluctuațiile mari ale prețurilor la energie (8,1 puncte) și dobânzile bancare mari (7,9 puncte).

Cu toate acestea, arată TLP, transformarea va fi inevitabilă din cauza reglementărilor noi din UE și a schimbărilor treptate ale preferințelor clienților, care fac ca în cadrul licitațiilor pentru servicii de transport reducerea emisiilor de CO2 să apară ca una dintre cerințe. De aceea tot mai mulți transportatori decid să cumpere camioane pe combustibili alternativi, mai ales LNG.

Flota de vehicule cu propulsie alternativă crește deja în Polonia, chiar dacă de la niveluri scăzute. Numărul înmatriculărilor de camioane cu o greutate totală admisă de peste 3,5 t cu propulsii alternative a fost în 2021 de 3.168 (5,5% din toate înmatriculările de camioane, o performanță mai bună decât a multor altor țări europene), cu 12% mai mare decât în 2019 și cu până la 1.500% mai mare decât în 2018.

În 2019 au fost înmatriculate în Polonia 100 de vehicule cu LNG, în 2021 1.400, iar în 2022 2.700, în condițiile în care războiul din Ucraina a dus la creșterea în foarte mare măsură a prețului gazelor și la încetinirea aprovizionării cu gaz a Europei de către Rusia. Pe de altă parte, în 2023 prețurile acestui combustibil au scăzut semnificativ. Reprezentanții TLP sunt de părere că, în condițiile în care nu au fost încă definite exact modalitățile de reducere a emisiilor, bioLNG va fi necesar, și de aceea în Polonia se lucrează la extinderea rețelei de alimentare. În plus, Shell are acces la o rețea de încărcare a mașinilor electrice, iar următorul pas va fi dezvoltarea unei rețele pentru camioane.

Articole similare

Ad