Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noi reguli și noi taxe în UK pentru transportul produselor veterinare și (fito)sanitare

Sursa foto: TLN (https://www.tln.nl/nieuws/betalen-voor-invoer-sps-producten-in-verenigd-koninkrijk/

Pe 31 octombrie 2023, Regatul Unit va introduce Modelul Operațional Țintă pentru aceste produse, ceea ce presupune ca ele să poată fi supuse verificărilor la intrarea în această țară începând cu 31 octombrie 2024. Pentru a efectua verificările respective, guvernul înființează un post de inspecție la frontieră (BCP), iar costurile de funcționare a acestuia le va recupera printr-o nouă taxă.

Așa cum informează asociația olandeză de transport și logistică TLN, de elaborarea proiectului privind taxa se va ocupa Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (DEFRA), iar modelul de calcul se bazează pe o sumă forfetară percepută pentru fiecare transport SPS (plante, produse vegetale și animale – care de obicei se încadrează în categoria produselor cu risc ridicat) eligibil pentru controlul în frontieră. BCP se vor specializa în verificări ale anumitor produse și vor determina și ruta pe care ar trebui să o urmeze transportul, fie prin portul Dover, fie prin Eurotunel, ceea ce are efect asupra transportatorilor care în prezent aleg alte rute.

Valoarea Taxei Comune de Utilizare este estimată la 20-43 de lire britanice/expediere, inclusiv TVA, dar propunerea are în vedere și introducerea unei taxe reduse pentru transporturile de produse de origine animală cu risc scăzut, deoarece acestea nu sunt verificate în mod obișnuit la punctele de trecere a frontierelor. De asemenea, cursele de tranzit nu sunt încă vizate de noile prevederi. TLN mai informează că guvernul britanic intenționează să se implice și în cooperarea ecologică vizând producția industrială și ca parte a acestui proiect va exista un program Trusted Trader, care va include și scheme pentru companiile ce importă bunuri din UE. Apartenența la acest program poate duce la scutiri în taxa comună de utilizare, dar pentru a deveni un „comerciant de încredere“ trebuie să ai sediul în Marea Britanie.

Articole similare

Ad