Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În Europa Centrală, cehii cumpără depozite

Valoarea totală a investițiilor în Europa Centrală și de Est în semestrul I 2023 a scăzut cu 59% față de anul precedent, până la 2,2 miliarde de euro, potrivit unui raport elaborat de analiștii Avison Young. 

Aceștia subliniază că cea mai mică variație a avut loc în Cehia (-38%, la 749 milioane de euro), iar cea mai mare în Polonia (-72%, la 801 milioane de euro) și Ungaria (-82%, la 114 milioane de euro). Înghețarea pieței din Ungaria se datorează nu numai condițiilor globale, ci și celor specifice Ungariei, ceea ce poate fi îngrijorător pentru unii investitori. Printre acestea se numără tensiunile dintre Ungaria și UE, furnizorul de fonduri structurale al țării și poziția Ungariei în conflictul dintre Ucraina și Rusia. Slovacia, cu o valoare de 321 de milioane de euro, a înregistrat o scădere de 48%, iar România o scădere de 44%, până la 180 de milioane de euro. 

Valorile vor crește în a doua jumătate a anului

O serie de proiecte de investiții sunt deja în curs de desfășurare în Ungaria, astfel că estimările sunt de creştere în a doua jumătate a anului, rezultatul anual urmând să depășească 500 de milioane de euro. În România, pe de altă parte, ne așteptăm ca valorile investițiilor să ajungă la 600-700 de milioane de euro pentru întregul an.

Polonia s-a dovedit încă o dată a fi cea mai lichidă piață din regiunea noastră, atingând o valoare a tranzacțiilor de peste 800 de milioane de euro, realizate în 33 de tranzacții. Totuși, acesta este cel mai slab rezultat pentru prima jumătate a anului din 2015 încoace.  Sectorul comerțului cu amănuntul a reprezentat 35% din tranzacții, cel al depozitelor, 28% și aceeași sumă pentru birouri. 

Performanța generală a sectorului de depozite în prima jumătate a anului în regiune este în principal rezultatul tranzacțiilor finalizate pe acest segment în Polonia, în valoare de 436 de milioane de euro. Acest rezultat a fost generat doar de active individuale, întrucât nu au existat tranzacții de portofoliu și nu ne așteptăm la niciuna în viitorul apropiat. Pentru a minimiza riscul, investitorii s-au orientat către tranzacții de mai mică anvergură. 

Polonia, dominată de capitalul din Republica Cehă

O tranzacție semnificativă pe piața poloneză a fost vânzarea proprietății Campus 39 către P3 pentru aproximativ 139 de milioane de euro. Aceasta a asigurat – împreună cu mai multe achiziții mai mici – primul loc în ceea ce privește ponderea (54%) din valoarea totală a investițiilor. 

Cea mai mare tranzacție înregistrată pe piața imobiliară din România în prima jumătate a anului 2023 a fost vânzarea și leaseback-ul portofoliului logistic FM, cu o valoare estimată de aproximativ 60-70 de milioane de euro.

În Ungaria și Slovacia nu s-au înregistrat tranzacții în acest sector. În Slovacia, acest lucru s-a datorat în parte faptului că investitorii au fugit către piețele principale, deoarece Slovacia regională este adesea considerată secundară de către fondurile instituționale; și în parte din cauza lipsei de produse disponibile în regiunea mult mai lichidă, Bratislava.

Capitalul din Europa Centrală și de Est a reprezentat 66% din valoarea tuturor tranzacțiilor, investitorii din SUA reprezentând 15%, iar cei din Europa de Vest 9%. Capitalul local domină în Republica Cehă (81%), Ungaria (69%) și România (50%). 

Un aspect esențial pentru investitori atunci când evaluează o oportunitate de achiziție este reprezentat de viitoarele cheltuieli ESG. Modernizarea necesară a clădirilor mai vechi este uneori dificil de estimat în contextul costurilor ridicate de construcție. Întrucât cumpărătorii presupun aproape întotdeauna cheltuieli mai mari decât vânzătorii, diferența este adesea ireconciliabilă. 

Articole similare

Ad