Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Din 21 august, autovehiculele noi vor fi echipate cu noul tahograf inteligent de generația a doua. Până în august 2025 toate vehiculele de peste 3,5 t vor avea noul tahograf care comunică cu organele de control

Începând cu 21 august 2023, toate vehiculele comerciale nou înmatriculate în Uniunea Europeană cu masa totală autorizată mai mare de 3,5 tone trebuie să aibă la bord cea de-a doua versiune a tahografului inteligent. Apoi, până în august 2025, vor urma și vehiculele aflate în uz de peste 3,5 tone care sunt utilizate în afara granițelor.  Este prima oară în istoricul legislației UE când actualele echipamente trebuie înlocuite în maximum 2 ani, indiferent dacă echipamentele actuale sunt deja funcționale, omologate și calibrate.

Noutatea constă în faptul că vehiculele comerciale cu o greutate totală cuprinsă între 2,5 și 3,5 tone care circulă peste granițe vor trebui să fie și ele dotate cu un tahograf începând cu iulie 2026.

Continental, unul dintre principalii producători de tahografe de pe piața mondială, se așteaptă, prin urmare, la un aflux de comenzi la atelierele de reparații și înlocuire de tahografe pe măsură ce transportatorii vor dori să își înlocuiască actualele tahografe, însă cel mai probabil majoritatea vor întârzia această măsură cu câteva luni înainte de deadline-ul fixat de autoritățile europene: august 2026.

“No recomandăm operatorilor de flote să facă o programare în service cât mai devreme posibil”, spune Dirk Gandras, care conduce programul de tahografe în cadrul segmentului Connected Commercial Vehicle Solutions. “În acest fel, ei evită să rateze termenul care li se aplică din cauza unor probleme de programare și, în același timp, pot beneficia mai devreme de performanțele noului tahograf.” Dirk Gandras încurajează atelierele să își încurajeze în mod activ clienții să facă upgrade-ul în cadrul inspecției periodice obligatorii, pentru a evita aglomerația.

Continental a primit la finalul lui iunie certificatele de siguranță necesare și aprobarea de tip pentru noua sa generație de tahografe VDO DTCO 4.1 de la Autoritatea Federală pentru Transporturi Auto.

Evidențierea curselor de cabotaj și a curselor care presupun detașare transnațională

Versiunea Smart Tacho 2 specificată de Pachetul de Mobilitate 1 al UE aduce cu ea funcții noi și parțial modificate. Una dintre cele mai importante sarcini ale noii generații de taho este documentarea îmbunătățită a curselor de cabotaj și a detașării șoferilor. În acest scop, VDO DTCO 4.1 recunoaște automat poziția vehiculului și trecerile de frontieră prin intermediul unui modul GNSS (Global Navigation Satellite System) și le înregistrează în memoria tahografului.

O interfață Bluetooth în DTCO 4.1 oferă mai multă conectivitate, astfel încât tahograful poate fi citit și controlat prin intermediul unor dispozitive externe, cum ar fi smartphone-urile. În plus, potrivit producătorului, DTCO 4.1 este deja potrivit pentru noile carduri de conducător auto cu capacitatea de memorie extinsă de la 28 la 56 de zile, care vor deveni obligatorii la sfârșitul anului 2024.

Articole similare

Ad