Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noul tahograf este parțial pregătit pentru implementarea în UE, IRU cere o perioadă de grație

Începând de ieri, 21 august, noul tahograf inteligent versiunea 2 (SMT2) este obligatoriu pentru toate vehiculele utilitare grele nou înmatriculate. Însă, având în vedere întârzierile în ceea ce privește disponibilitatea dispozitivelor SMT2, IRU solicită Comisiei Europene să recomande statelor membre să acorde o perioadă de grație până la sfârșitul anului 2023 pentru a preveni blocarea a zeci de mii de camioane și autocare noi.

Noul SMT2 vine cu o serie de avantaje. În comparație cu tahograful inteligent versiunea 1 (SMT1), SMT2 include caracteristici suplimentare, cum ar fi înregistrarea automată a trecerilor de frontieră și posibilitatea ca agenții de control să vizualizeze datele de la distanță. SMT2 nu este doar un instrument esențial pentru monitorizarea respectării normelor UE privind timpul de conducere și de odihnă, ci și a normelor de cabotaj și chiar a detașării șoferilor.

„Sectorul nostru a așteptat cu nerăbdare versiunea 2 a tahografului inteligent. Printre alte beneficii, noile sale caracteristici ar putea reduce numărul de controale pe șosea și ar putea ameliora gradul de satisfacție al conducătorilor auto și al agenților de control, vizând doar infractorii frecvenți și cei care comit încălcări grave, un scenariu pentru care IRU pledează de mult timp. Dar întârzierile în livrarea noilor tahografe ar putea bloca între 20.000 și 40.000 de vehicule de la înmatriculare până la sfârșitul anului 2023 Acest blocaj este inacceptabil. El înseamnă întârzieri în primirea noilor vehicule, ceea ce poate afecta în mod semnificativ planificarea operatorilor de transport și, în consecință, capacitatea de transport de pasageri și de mărfuri a UE.”,

a declarat Raluca Marian, directorul IRU pentru UE.

Chiar dacă un stat membru decide în mod unilateral să accepte în mod excepțional înmatricularea și circulația vehiculelor noi echipate cu dispozitive SMT1, operatorii de transport pot fi amendați dacă trec frontierele statelor membre care urmează o abordare diferită.

Care este soluția

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută comisarului Adina Vălean, s-a solicitat Comisiei Europene să recomande statelor membre să acorde în mod excepțional o perioadă de grație până la sfârșitul anului 2023 pentru instalarea dispozitivelor SMT2 în vehiculele înmatriculate începând de astăzi, atât pentru transporturile naționale, cât și pentru cele transfrontaliere, din cauza întârzierilor în livrarea noului tahograf inteligent.

În timpul perioadei de grație, vehiculele noi echipate cu versiunea anterioară a tahografului, SMT1, ar trebui să fie acceptate provizoriu pentru înmatriculare în paralel cu vehiculele echipate cu SMT2, cu condiția ca acestea să fie echipate ulterior cu dispozitive SMT2 până la sfârșitul perioadei de grație.

În plus, nu ar trebui să se aplice sancțiuni în cazul transportului pentru exploatarea vehiculelor înmatriculate începând de acum cu dispozitive SMT1 în timpul perioadei de grație.

În cazul în care vehiculele noi de ultimă generație nu vor putea fi livrate cu dispozitive SMT1, se va împiedica exploatarea unor vehicule mai ecologice, punând în pericol obiectivele europene de reducere a emisiilor de CO2.

„Sectorul nostru solicită Comisiei Europene să prevină perturbarea rețelelor și a lanțurilor de aprovizionare din UE, precum și să scutească operatorii de transport de amenzi nejustificate”,

a declarat Raluca Marian.

Mai multe state membre ale UE, printre care Germania, Spania și Suedia, au decis în mod unilateral perioade de grație. Deși acesta este un pas binevenit, există o lipsă de armonizare în ceea ce privește durata scutirii și condițiile.

„Demersul binevenit al mai multor state membre de a găsi soluții pragmatice la o problemă de fapt este un alt motiv întemeiat pentru care Comisia Europeană ar trebui să dea dovadă de leadership și să coordoneze o excepție armonizată care să permită înmatricularea și utilizarea vehiculelor noi echipate cu dispozitive SMT1 până la sfârșitul anului. Inutil să mai spunem că costurile de modernizare a acestor vehicule cu dispozitive SMT2 ar trebui să fie suportate de producători, deoarece aceștia au obligația de a furniza vehicule conforme.”,

a subliniat Raluca Marian.

O criză mai mare la orizont

Pe lângă piatra de hotar care vizează vehiculele grele noi, cea mai recentă modificare a normelor UE privind timpii de conducere și de odihnă stabilește, de asemenea, termene limită pentru modernizarea vehiculelor înmatriculate înainte de ziua de astăzi. Aceste termene sunt îngrijorător de apropiate, între sfârșitul anului 2024 și august 2025, în funcție de vehicul.

Având în vedere provocările actuale de echipare a vehiculelor noi cu SMT2, IRU anticipează întârzieri în furnizarea de dispozitive SMT2 pentru echiparea ulterioară a vehiculelor aflate deja pe drumurile UE. „Întrucât noul tahograf inteligent nu va fi, cel mai probabil, disponibil pe scară largă pentru echiparea ulterioară până la începutul anului 2024, solicităm Comisiei Europene să instituie un sistem de monitorizare pentru echiparea ulterioară a vehiculelor pentru a preveni o criză previzibilă. Aceasta ar putea fi o problemă chiar mai mare decât cea actuală. Ne așteptăm ca între 1,5 și 2 milioane de vehicule să aibă nevoie de retehnologizare, iar fereastra pentru acest lucru devine din ce în ce mai mică din cauza întârzierilor.”,

a conchis Raluca Marian.

Articole similare

Ad