Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România, prin Portul Constanța și porturile de pe Dunăre, a devenit un hub european de cereale

În cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, președintele României, Klaus Iohannis a mărturisit discuțiile substanțiale pe care le-a adoptat în urma Summitul precedent. Întâlnirea a vizat consolidarea conectivității civile și militare între nordul și sudul regiunii, subliniind importanța acestui obiectiv politic regional în contextul actual, marcat de războiul din Ucraina.

Pe pagina de socializare a oficialului, președintele a declarat că România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturile peste Dunăre. De asemenea, Portul Constanța are un rol cheie în proiectul calea ferată Rail2Sea, care leagă Constanța de Gdansk, consolidând legăturile de transport în regiune.

Proiectul Via Carpathia reprezintă o altă inițiativă de infrastructură strategică, conectând portul lituanian Klaipeda de la Marea Baltică cu portul grecesc Salonic. Totodată, România are planuri ambițioase în domeniul energiei. Construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa și a doua din lume pot transforma țara într-un furnizor important de securitate energetică la nivel regional și european. Aceste proiecte au potențialul de a contribui la diversificarea surselor de energie și la asigurarea stabilității energetice în regiune și în Uniunea Europeană.

„În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale”,

a declarat Klaus Iohannis pe pagina sa de socializare.

Articole similare

Ad