Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

20 de ani de Neoplan Tourliner

Tourliner a fost lansat ca o nouă clasă „entry-level“ pentru marca premium Neoplan în urmă cu 20 de ani. La scurt timp după preluarea de către MAN a Gottlob Auwärter GmbH & Co KG din Stuttgart-Möhringen, acesta a fost unul dintre primele autocare care au fost construite pe platforma tehnologică comună MAN. Astăzi, Tourliner, ajuns la a doua generație, este unul dintre cele mai de succes modele ale brandului și va primi un upgrade tehnic major, ce urmează să fie prezentat în premieră în otombrie, la Busworld 2023.

Ideea care a dus la apariția modelului Tourliner era simplă și avea sens industrial la momentul respectiv: MAN Lion’s Coach – dezvoltat sub egida fostului director de tehnologie Ernö Bartha – fusese recent renovat în 2002 și urma să servească drept bază tehnică pentru un nou autocar Neoplan, care să completeze gama (Starliner, Cityliner, Skyliner și Euroliner) și să o extindă în segmentul de autocare standard. Tourliner a fost, de asemenea, unul dintre primele modele de pe planșa de desen al departamentului de design Neoplan nou înființat, condus de Michael Streicher, acesta din urmă devenind rapid cunoscut drept creatorul designului „Sharp Cut“ specific Neoplan.

Nu mai puțin de 2.500 de unități au fost vândute din prima generație, 70% fiind în configurație de 12 m și două axe. De menționat faptul că un autocar Tourliner a ajuns la Campionatul Mondial de Fotbal 2010, din Africa de Sud.

În 2016 a fost lansată cea de-a doua generație, cu aerodinamică îmbunătățită, tehnologie de vârf, lumini LED și, din 2018, cu sistemul de camere OptiView în locul oglinzilor retrovizoare tradiționale, introdus în premieră pe autocare. Tourliner este disponibil în patru variante, de la 12,1 la 13,9 m lungime, și o capacitate de transport de până la 63 de pasageri (Tourliner L). De la lansarea sa în 2003, aproximativ 3.850 de autocare Neoplan Tourliner din ambele generații au ieșit de pe linia de producție de la fabrica MAN din Ankara, Turcia. Pentru a coincide cu aniversarea a 20 de ani a modelului, Tourliner va fi lansat în ediție Diamond, disponibilă pentru toate versiunile, subliniind sentimentul special de familie al mărcii premium.

Articole similare

Ad