Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Holde Agri Invest, rezultate pozitive și o producție de aproape 41.000 de tone în primul semestru din 2023

  • Foto: Holde Agri Invest

Holde Agri Invest SA, o companie românească activă în sectorul agricol, a înregistrat venituri de 55,3 milioane de lei în primul semestru din 2023, reprezentând o creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În primele șase luni ale anului, Holde Agri Invest SA a exploatat o suprafață totală de 13.200 de hectare, în creștere cu 7% față de anul anterior. Din această suprafață, 1.923 de hectare au fost cultivate în regim ecologic.

După încheierea perioadei de raportare aferentă primului semestru, producția totală a companiei a însumat aproximativ 41.000 de tone și a inclus culturi, precum grâu, rapiță și mazăre. Culturile au fost recoltate în iunie și iulie, iar randamentele au fost în linie cu media anuală vizată de Holde Agri Invest.

În primul semestru din 2023, compania a obținut la cultura de rapiță 3,5 tone la hectar, o medie de circa 2.900 de hectare cultivate. În ceea ce privește grâul, randamentul a fost de 5,8 tone per hectar, cu o medie de aproximativ 4.400 de hectare cultivate. Fermele din Teleorman și Dâmbovița au înregistrat o productivitate mai mare în acest an, comparativ cu ferma din Călărași, fiind atribuite cantității mai ridicate de precipitații în aceste zone.

Mai mult, în privința producției de mazăre bio, compania a depășit media cu 2,5 tone pe hectar. De asemenea, Holde Agri Invest SA și-a diversificat producția în urma implementării unui proiect pilot inițiat anul trecut, cultivând cu succes cartofi pe o suprafață de 60 de hectare. Această diversificare a adus rezultate satisfăcătoare, atât pentru companie, cât și pentru clienții săi.

În privința investițiilor, compania a alocat 13,9 milioane de lei, finanțate din surse proprii și capital împrumutat, în primul semestru pentru modernizarea fermelor existente și extinderea suprafețelor exploatate. În martie, Holde Agri Invest SA a achiziționat o nouă fermă de aproximativ 980 de hectare, integrată în nucleul Conțești, situată în județul Dâmbovița.

De asemenea, compania a finalizat construcția unui siloz cu o capacitate de stocare de 10.000 de tone în cadrul fermei Frumușani din județul Călărași, extinzând capacitatea totală de depozitare a Holde la 25.000 de tone. Investiția de la Frumușani are o valoare de 8 milioane de lei și este o parte a unui proiect mai amplu de dezvoltare a capacităților de stocare în cadrul acestei ferme.

În perioada următoare, Holde Agri Invest SA va demara cea de-a doua etapă a proiectului său de dezvoltare, care cuprinde construirea a cinci noi celule de câte 500 de tone fiecare, instalarea unei stații de selectare și tratare a semințelor, precum și hale de depozitare.

În privința finanțării, compania a obținut un împrumut sindicalizat în valoare de 30,5 milioane de lei și 26,7 milioane de euro în luna mai a anului 2023, asigurând astfel lichiditatea necesară pentru activitatea curentă și planurile de dezvoltare.

În vederea continuării dezvoltării companiei și transformarea acesteia într-unul dintre cei mai mari fermieri din România din punct de vedere al suprafeței exploatate, compania a anunțat aprobarea de către Consiliul de Administrație a unei noi majorări de capital social de până la 40 de milioane de lei, care va contribui la continuarea extinderii suprafețelor exploatate și la susținerea planului de investiții.

Holde Agri Invest SA este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul HAI și are o capitalizare de piață de aproximativ 115 milioane de lei.

„În timp ce Holde a demonstrat maturitate în organizarea sa internă, gestionând cu succes suprafețe vaste și echipe multiple, contextul mai larg în agricultură este mult mai provocator. Anul acesta a evidențiat dificultățile cu care se confruntă întregul sector agricol, de la lanțul de distribuție până la fermieri. Companiile de distribuție nu au putut să mențină aceleași volume de vânzări ca în anii precedenți, iar fermierii se află în situația dificilă de a avea producția blocată datorită prețurilor scăzute la cereale pe piață. Ca răspuns la această incertitudine, în cadrul Holde am ales să depozităm sau să vindem la un preț deschis. Nu știm cum vor evolua prețurile în viitor, dar trebuie să ne adaptăm și să luăm măsuri de precauție ori de câte ori este necesar. În paralel, ne continuăm eforturile, concentrându-ne pe campania de recoltare a florii-soarelui și demarând deja planurile pentru anul agricol următor, conform cu calendarul agricol, odată cu finalizarea semănatului rapiței.”

a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Articole similare

Ad