Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata globala pentru mobilitate conectata va creste cu aproape 25% pe an

In cadrul Congresului Automobilwoche de la Berlin, Volkmar Denner, presedinte al comitetului director al Robert Bosch GmbH, a prezentat viziunea unei calatorii de afaceri in era mobilitatii conectate. Directorul general executiv a estimat ca intre 2017 si 2022, piata globala pentru mobilitate conectata va creste cu aproape 25% pe an. Peste cativa ani, masinile vor deveni o parte activa a Internetului lucrurilor (IoT), care are capacitatea de a comunica si cu alte mijloace de transport conectate, si chiar cu casa inteligenta. „Masina, asa cum o cunoastem, va fi in curand de domeniul trecutului.
 

Astazi folosim internetul pentru a rezerva o camera la hotel, pe viitor vom planifica si mobilitatea online”, a afirmat Denner. Pentru a realiza acest lucru, vehiculele personale vor face parte dintr-o solutie integrata, care include transportul in comun si chiar intregi infrastructuri urbane. „Peste cativa ani, mobilitatea va fi perfect conectata,” a afirmat Denner.

Pentru a face acest lucru posibil, s-au stabilit trei etape de dezvoltare:
1) conectivitatea incepe din spatele volanului
Chiar si azi, toate masinile noi vandute in Germania sunt activate in retea. Datele despre trafic, in timp real, serviciul eCall, de apelare in situatii de urgenta, si redarea de muzica necesita acces la internet. Bosch face posibila conducerea conectata a automobilelor in doua moduri: prin integrarea smartphone-urilor si prin instalarea de cutii de comunicare. Drept urmare, soferii de vehicule conectate isi pot utiliza sistemele de infotisment pentru a transmite atat date in timp real, cat si continut de infotisment.
Insa, datorita acestei conexiuni la internet, autovehiculul viitorului va putea face mult mai mult decat sa redea muzica – va deveni asistentul personal al soferului. Pe masura ce gradul de automatizare creste, soferii pot deveni pasageri ori de cate ori doresc. „Alaturi de casa si de birou, masina va deveni cel de-al treilea mediu de locuit,” afirma Denner.

2) mobilitatea va fi perfect conectata dincolo de limitele automobilului
Conectivitatea castiga teren si in transportul in comun si in serviciile de partajare a automobilelor. Bosch lasa deja sa se intrezareasca viitorul mobilitatii, in cadrul Proiectului de Servicii Stuttgart, oferind o solutie software care conecteaza diferite moduri de transport. Datorita acesteia, un card cu cip este tot ceea ce trebuie pentru folosirea partajata a masinilor si a bicicletelor, pentru deplasarile cu trenul si cu autobuzul, precum si pentru accesul la facilitati precum bazine de inot sau biblioteci. „Solutiile noastre de mobilitate depasesc limitele tehnologiei auto,” afirma Denner. Un asistent de mobilitate perfect conectat prezinta un potential si mai mare: in cadrul proiectului moveBW, Bosch va crea un asistent de mobilitate care face posibil ca soferii din Regiunea Metropolitana Stuttgart sa isi planifice traseul folosind diferite moduri de transport, inclusiv trecand de la biciclete, la trenuri si autobuze. Proiectul este special prin faptul ca o singura aplicatie e suficienta pentru a planifica, rezerva si achita o deplasare ce implica diferite mijloace de transport.

3) IoT reuneste mobilitatea, casele si orasele inteligente
Conectivitatea inseamna mult mai mult decat a ajunge de la A la B. „Nu doar redefinim mobilitatea, ci conectam si mediile in care traiesc oamenii.” Daca masinile sunt conectate prin cloud cu casa inteligenta, sau chiar cu orasul inteligent, toata lumea are parte de beneficii suplimentare. „Bosch se asigura ca mobilitatea si serviciile inteligente se imbina in mod unitar. Nu le oferim oamenilor doar cel mai bun mod in care pot ajunge la destinatie. Prin conectivitate, castigam si timp.”. Sa ne gandim, de exemplu, la livrarile de pachete: daca plecam de acasa nu mai inseamna ca pierdem o livrare. Pe viitor, a fi conectat la casa inteligenta va insemna ca oamenii pot avea o scurta conversatie video cu postasul si pot accepta livrarea unui pachet chiar daca sunt in tren sau in masina. Acest lucru face ca IoT sa fie un trend ce se extinde dincolo de sectorul de activitate al Solutiilor de mobilitate: Bosch este una dintre putinele companii care pot oferi senzori, software, servicii si propriul cloud IoT pentru a asigura IoT dintr-o singura sursa.

Articole similare

Ad