Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Volumele și profitul transportatorilor francezi au scăzut și în T3 2023

Conform barometrului Federației Naționale din Transporturile Rutiere din Franța (FNTR), firmele de transport din această țară au înregistrat în al treilea trimestru din 2023 o scădere bruscă a activității și se așteaptă ca tendința să continue și în trimestrul al patrulea, ambii indicatori fiind sub valorile medii pe termen lung. Acest lucru este cauzat mai ales de volumele și marjele mai mici de profit, care se deteriorează din cauza creșterii accentuate a costurilor, în special a celor pentru combustibili. Reamintim că potrivit acestui barometru activitatea operatorilor francezi este în declin constant de la începutul lui 2022.

Sondajul mai arată că 54% dintre managerii de transport francezi sunt nemulțumiți de situația actuală, un procent în creștere, până la nivelurile din prima jumătate a lui 2020, și 19% sunt oarecum mulțumiți.

Dificultățile de recrutare din transporturi au scăzut semnificativ, dar continuă să existe. Conform celui mai recent sondaj al institutului de statistică INSEE, în iulie 2023 60,6% dintre transportatori aveau această problemă, nivel similar cu cel înregistrat înainte de criza sanitară.

Pe de altă parte, potrivit sondajului INSEE din septembrie privind mediul de afaceri, climatul din industrie își revine într-o oarecare măsură. Indicatorul privind climatul de afaceri din sectorul agroalimentar a pierdut un punct și se apropie de nivelul din iunie 2023, când atinsese cea mai scăzută valoare din ianuarie 2021 încoace. În industria prelucrătoare de echipamente, indicatorul climatului de afaceri s-a revigorat datorită comenzilor în creștere în special pentru calculatoare, produse electronice și optice. Și indicatorul climatului de afaceri din producția de echipamente de transport a câștigat un punct. În cele din urmă, climatul de afaceri din alte industrii rămâne stabil, sub medie, iar tendințele sunt mixte: se îmbunătățește în metalurgie și în alte industrii prelucrătoare și se deteriorează semnificativ în sectorul lemnului, hârtiei și industriei tipografice și în sectorul cauciucului și materialelor plastice.

Potrivit managerilor francezi de transport chestionați, investițiile din trimestrul al treilea al anului, în special cele în înnoirea flotei, au fost în scădere față de trimestrul precedent și mult sub nivelul lor mediu.

În ceea ce privește răspunsul la întrebarea privind incertitudinea economică resimțită de companiile de transport, acest indicator s-a stabilizat la un nivel ridicat după o scădere în iunie, dar a rămas sub media sa.

Articole similare

Ad