Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

WDP a obținut creșteri la nivelul veniturilor și al profitului în primele nouă luni ale anului

Dezvoltatorul de spații industriale, WDP a raportat o creștere semnificativă a veniturilor și a profiturilor. Câștigurile EPRA pe acțiuni au atins 1,06 euro, în creștere cu 12% față de anul precedent (0,95 euro în trimestrul al treilea al anului 2022). Potrivit companiei creșterea fost susținută de mai mulți factori, printre care investițiile, fluxul de numerar rezistent la inflație și poziția financiară solidă.

De la început anului, compania a realizat investiții de 215 milioane de euro (90 de milioane de euro în trimestrul al treilea al acestui an), cu randamente mai mari, bazate pe creșterea costului de capital, cuprinzând 185 de milioane de euro în noi proiecte, achiziții și rezerve de terenuri, iar 30 de milioane de euro în energie.

Fluxul de numerar rezistent la inflație a acoperit costurile datoriei aproape în totalitate, combinat cu clauzelor de indexare din contractele de leasing și susținut în continuare de chiriile în creștere de pe piață.

Poziția financiară solidă într-un mediu macrovolatil, bilanț robust, o lichiditate solidă și un portofoliu imobiliar diversificat, au contribuit la ceea ce a fost esențial pentru lanțul său de aprovizionare.

WDP a confirmat prognoza profitului EPRA de 1,40 euro pe acțiune pentru 2023, o creștere de 12% față de anul anterior.

În plus, gradul de ocupare și piața imobiliară a companiei a rămas ridicat, cu 98,8% la finalul lunii septembrie 2023. În acest an, proiectele de construcții noi preînchiriate de aproximativ 344.000 de m² au fost finalizate cu succes. Portofoliul a fost evaluat la un randament inițial net EPRA de 5,3%, cu o depreciere limitată în T3 2023 (mai puțin de -1%, adică -55,5 milioane de euro). De la începutul anului până în prezent, a fost reflectată de evaluatori o schimbare de randament în creștere cu +34 pb (+7 bps în T3 2023), care a fost parțial compensată de o creștere de +5% a valorilor estimate a chiriilor de piață. În prezent, chiriile contractuale sunt cu circa 8% sub chiriile de piață.

Bilanțul companiei arată un raport împrumut/valoare de 38,1% la finalul lunii septembrie 2023, stabil de la un trimestru la altul, iar datoria netă/EBITDA (ajustat) a rămas solidă la 7,2x. Astfel, WDP poate continua să se bazeze pe un bilanț robust și lichid (de aproximativ 1,5 miliarde de euro în linii de credit neutilizate). De asemenea, compania dispune de o capacitate suficientă de a investi în noi oportunități. WDP este bine protejată împotriva unor noi fluctuații ale ratelor dobânzilor cu o datorie acoperită integral.

WDP se concentrează pe atingerea obiectivului său de câștig EPRA pe acțiune de 1,50 euro până în 2025, cu accent pe profitabilitatea noilor proiecte, creșterea organică și proiectele energetice, menținând în același timp un bilanț financiar solid.

Perspectivele pentru 2023 includ un profit EPRA pe acțiune estimat la 1,40 euro, o creștere de 12% față de anul anterior, și un dividend pe acțiune de 1,12 euro brut pentru 2023, plătibil în 2024. Aceste perspective țin cont de contextul volatil al mediului macroeconomic.

  • Sursa: WDP

În acest an, compania WDP a realizat achiziții în valoare de circa 43 de milioane de euro, incluzând clădiri și terenuri, cu randament locativ brut inițial de aproximativ 7,3%.

În cursul celui de al treilea trimestru al lui 2023, în Belgia, WDP a devenit proprietarul unui amplasament multimodal din Anvers (Wijnegem), format dintr-o hală de depozitare, birouri de înaltă calitate ( circa 3.700 m²) și o zonă spațioasă pentru depozitare în aer liber (aproximativ 2.600 m²), închiriate pe o perioadă de nouă ani, în valoare de 6,2 milioane de euro.

De asemenea, compania a cumpărat un alt amplasament în Londerzeel de peste 9.100 m² în scopul susținerii portofoliului WDP din acea zonă industrială.

În Germania, WDP si-a dezvoltat un depozit de ultimă generație de aproximativ 20.000 m² pentru un nou client. Depozitul este situat de-a lungul viitoarei autostrăzi care va lega Olanda de principalele hub-uri comerciale germane majore, cum ar fi Bremen, Hanovra și Hamburg.

În România, București – Ștefănești de Jos, WDP și-a extins parcul logistic cu o rezervă de teren de aproximativ 615.000 m². În cursul anului 2023, WDP a finalizat proiectele preînchiriate, cu o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 344.000 m², în valoare de aproximativ 230 de milioane de euro, cu randament brut inițial de 6,3%. Perioada contractelor de închiriere fiind în medie pentru 15 ani.

De asemenea, WDP și-a extins amplasamentul existent din România, Ariceștii Rahtivani, pentru producătorul de ștergătoare de parbriz, Trico, cu un buget de investiții de aproximativ 8 milioane de euro. Proiectele în curs de desfășurare au o valoare de circa 441 de milioane de euro, cu randament inițial brut așteptat de aproximativ 6,4%, și un portofoliu preînchiriat în proporție de 90%, cu durata medie de închiriere de 11 ani.

În prezent, compania are o rezervă de teren pentru viitoare dezvoltări de aproximativ 1,8 milioane de metri pătrați. Compania a mărit și participația în societatea mixtă WDPort of Ghent Big Box de la 29% la 50%, prin achiziționarea de acțiuni de la unul dintre partenerii asocierii în participație, ceea ce a implicat o achiziție implicită de aproximativ 22 de milioane de euro în bunuri imobiliare.

Veniturile brute din chirii pe țări au rezultat în primele nouă luni ale anului 2023, o pierdere de 145,8 milioane de euro sau 0,71 euro pe acțiune, inclusiv cota-parte a asociațiilor în participație – cota-parte a grupului. În aceeași perioadă a anului precedent, acest rezultat a fost pozitiv, însumând 218,9 milioane de euro sau 1,18 euro pe acțiune. Aceste cifre sunt repartizate pe țări astfel, Belgia (-61,3 milioane de euro), Olanda (-44,2 milioane de euro), Franța (-12,3 milioane de euro), România (-19,3 milioane de euro), Germania (-0,1 milioane de euro), Luxemburg (-0,3 milioane de euro) și Suedia (-8,3 milioane de euro). De asemenea, reevaluarea portofoliului (excluzând impozitele amânate și vânzările de investiții imobiliare) a înregistrat o scădere de 205,6 milioane de euro, ceea ce reprezintă o diminuare de 3,1% de la începutul anului până în prezent. Aceasta se datorează în principal creșterii ratelor de actualizare aplicate portofoliului existent de către estimatorii imobiliari, cu o creștere de 34 de puncte de bază. Totuși, această schimbare este parțial compensată de o creștere de 5% a valorilor estimate ale chiriilor de piață în primele nouă luni ale anului 2023. Portofoliul este evaluat la o rată de rentabilitate EPRA de 5,3%.

Articole similare

Ad