Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vehiculele electrice vor fi taxate din 2024 în Elveția

Elveția decide ca vehiculele electrice să fie impozitate în același mod ca și celelalte vehicule începând cu 1 ianuarie 2024.

Noua taxă unică pentru vehiculele electrice importate sau produse în Elveția va fi de 4%, așa cum este deja cazul pentru alte vehicule. Veniturile obținute din această taxă vor fi alocate Fondului pentru drumuri naționale și transporturi (FORTA).

Măsura a fost propusă de Consiliul Federal în ianuarie 2023 ca mijloc de reducere a deficitului bugetar al Confederației Elvețiene. În 2023, pierderea fiscală asociată scutirii de impozit pentru vehiculele electrice este estimată între 100 și 150 de milioane de franci elvețieni. Fără punerea în aplicare a acestei scutiri, guvernul estimează că pierderile pentru perioada 2024-2030 se vor situa între 2 și 3 miliarde de franci elvețieni.

Numărul autovehiculelor electrice importate este în continuă creștere. Acesta a crescut de șase ori între 2018 și 2022, de la 8.000 la 45.000. În prima jumătate a anului 2023 au fost importate 30.400 de vehicule electrice, ceea ce reprezintă o creștere de 66% față de aceeași perioadă a anului trecut

Auto Suisse, organizația umbrelă a importatorilor de automobile, este dezamăgită de faptul că politicienii elvețieni nu au fost convinși de relevanța argumentelor în favoarea prelungirii scutirii. Organizația subliniază că această decizie contravine obiectivelor climatice ale Confederației. În special, ea transmite un semnal greșit într-un moment în care industria auto încearcă să convingă tot mai mulți clienți să treacă la vehicule cu emisii zero.

De altfel Elveția va elimina mai multe scutiri de taxe vamale de la 1 ianuarie anul viitor, pentru a proteja economia elvețiană.

Articole similare

Ad